oaednews

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ύφεση τινάζει στον αέρα την απασχόληση

Να σπάσει όλα τα αρνητικά ρεκόρ κινδυνεύει η ελληνική οικονομία, καθώς όπως επισημαίνει στην Ετήσια του Έκθεση ο Γιώργος Προβόπουλος,εάν δεν εφαρμοστούν εδώ και τώρα όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να δούμε τα πολυπόθητα σημάδια ανάκαμψης ούτε στο τέλος του 2013!

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι και το 2012 η ύφεση θα χτυπήσει «κόκκινο» αφού εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5%, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τους δείκτες απασχόλησης αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους.
Απαντώντας στα όσα ακούγονται και γράφονται για το αντίδοτο στη βαθιά ύφεση, ο Κεντρικός Τραπεζίτης αναφέρει ότι για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο «ύφεση- πρόσθετα μέτρα- βαθύτερη ύφεση», η λύση σίγουρα δεν είναι μια, αλλά απαιτείται συνδυασμός κινήσεων και δράσεων. Πέρα από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που λίγο ως πολύ χαρακτηρίζονται μονόδρομος, τέσσερις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη:
  • Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με στροφή στον εξαγωγικό προσανατολισμό, με τη μείωση του Κράτους και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου, απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος
  • Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των περίπου 14,5 δισ ευρώ του ΕΣΠΑ που λιμνάζουν στα ταμεία των Βρυξελλών
  • Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων
  • Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά
Όσον αφορά στη μείωση του κόστους εργασίας, η ΤτΕ θεωρεί ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά όχι τον μοναδικό. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η ΤτΕ θεωρεί πως η επιδιωκόμενη μείωση του κόστους εργασίας θα επιτευχθεί έναν χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις του Μνημονίου, καθώς ήδη η αγορά «τρέχει» ταχύτερα από τις επιταγές της Τρόικα.
Ωστόσο, η ΤτΕ εμμένει στη διαπίστωση ότι παρά τη μείωση των αποδοχών δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση τιμών, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποκαλούμενη εσωτερική υποτίμηση, καλώντας επί της ουσίας τα κόμματα εξουσίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συγκρουστούν με συντεχνίες και συμφέροντα.
Γιώργος Παππούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου