oaednews

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Προγράμματα κατάρτισης ανέργων από ΟΑΕΔ – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο




Τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης που δίδουν πρωτοβουλία στον δικαιούχο άνεργο να επιλέξει τον φορέα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ξεκινούν από τον ΟΑΕΔ. Από την προσεχή Δευτέρα 9 Απριλίου έως τις 25 Mαΐου 2012 θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων από ανέργους και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης προκειμένου να κάνουν χρήση της «επιταγής κατάρτισης» (voucher).

Για τα ΚΕΚ, οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων θα παραμείνουν ανοιχτές. Στα προγράμματα κατάρτισης, που θα γίνουν με το νέο σύστημα πληρωμής από τον ίδιο τον δικαιούχο–άνεργο που θα κατέχει την επιταγή και θα επιλέγει το ΚΕΚ που θεωρεί ότι ικανοποιεί περισσότερο τις ανάγκες του, θα καλυφθούν 18.300 άνεργοι. Το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα προγράμματα αφορούν μαθήματα σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών και πληροφορίας και επικοινωνιών. Το σύνολο των εκπαιδευτικών ωρών ανέρχεται σε 100 για κάθε δικαιούχο, ενώ οι τάξεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 15 άτομα.
Από την έναρξη της υποβολής αιτήσεων, τη Δευτέρα, οι άνεργοι που επιθυμούν θα υποβάλουν αιτήσεις ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια, με ένα σύστημα ηλεκτρονικής μοριοδότησης, θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων επιταγής και η κατάταξη των πιστοποιημένων ΚΕΚ. Τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων επιταγής είναι η ηλικία, ο χρόνος ανεργίας, η οικογενειακή κατάσταση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα μαθήματα δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι, Ιούνιο ή Ιούλιο. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου