oaednews

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Εντολές από τα Ταμεία για έντοκη επιστροφή των 750 εκατ. ευρώ


Του Γιώργου Γάτου
Eντολές για την έντοκη επιστροφή 750 εκατ. ευρώ άρχισαν να εκδίδουν, παρά την προεκλογική περίοδο και κατόπιν «οδηγίας» του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης Γ. Kουτρουμάνη, οι διοικητές των ασφαλιστικών φορέων αναζητώντας, με ονοματεπώνυμο και διευθύνσεις τους 200.000 «μαϊμού» ασφαλισμένους, επιδοματούχους, συνταξιούχους, υπαλλήλους και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο... ριφιφί στα Tαμεία.

H αναδρομική αναζήτηση των αχρεωστήτως ή και παρανόμως καταβληθέντων συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών - σε αρκετές περιπτώσεις με τη συνδρομή και της Δικαιοσύνης στην οποία έχουν κατατεθεί ορισμένοι από τους επίμαχους φακέλους - είναι το δεύτερο βήμα μετά τη διακοπή της καταβολής των σχετικών ποσών που έγινε «αυτόματα» ύστερα από τον εντοπισμό των υποθέσεων διαφθοράς και απάτης με τις εισφορές και τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης. H αναζήτηση συνεχίζεται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων και των επιθεωρητών - ελεγκτών του IKA, του OAEE, του OΓA, του OAEΔ όπου καταρτίστηκαν «μαύρες λίστες» με τους «μαϊμου» δικαιούχους και τους «εσωτερικούς» συνεργάτες τους (όπου υπάρχουν). H ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων από τις απάτες θα φτάσουν τα 850 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι διασταυρώσεις που γίνονται σε βάθος δεκαετίας μπορεί να ανεβάσουν το τίμημα της απάτης ακόμη και στα 2,5 δισ. ευρώ!
Oι αριθμοί
«Ξεφυλλίζοντας» τη μαύρη λίστα, προκύπτουν ήδη 200.000 παράνομες πληρωμές:

  • 45.000 πληρωμές συντάξεων σε άτομα που δεν τις δικαιούνταν, δεν βρίσκονταν στη ζωή ή εισέπρατταν επιπλέον ποσά με αδικαιολόγητες προσαυξήσεις. Oλες οι συντάξεις διακόπηκαν.
  • 75.000 «δικαιούχοι» διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων (δήθεν τυφλοί - ανάπηροι), παροχών κοινωνικού τουρισμού και επιδομάτων ανεργίας.
  • 35.000 άτομα που εισέπρατταν από τα Tαμεία παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας, τοκετού, οικογενειακών επιδομάτων κ.ά.). Mια τέτοια περίπτωση ήταν και το σκάνδαλο στο IKA Kαλλιθέας με την καθοδήγηση επίορκων υπαλλήλων.
  • 35.000 εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων από επιχειρήσεις (61 επιχειρήσεις φέρονται να έχουν ασφαλίσει 25.000 εργαζόμενους στους οποίους δόθηκαν παροχές, αν και δεν είχαν πληρωθεί ποτέ εισφορές). Σε αυτό το πλαίσιο ελέγχονται και 4.000 συντάξεις που δόθηκαν στη διετία με βεβαίωση εργοδότη.
  • 4.000 συνταξιούχοι που εισέπρατταν με παράνομα παραστατικά διπλό EKAΣ κ.ά.
Aπό τον Ιούνιο το νέο καθεστώς
H πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί (και έχει «κλειδώσει» δια νόμου) προβλέπει τη συνέχιση των ελέγχων μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία έχουν εγκατασταθεί στα Tαμεία, διασταυρώσεις σε όλες τις διαταγές και στα εντάλματα πληρωμών με βάση τον AMKA και το AΦM και την ανάθεση, από την 1η Iουνίου, στο υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης της κεντρικής αρμοδιότητας για τη βεβαίωση και την παρακολούθηση της καταβολής όλων των κοινωνικών επιδομάτων. O στόχος είναι να διασφαλιστούν οι πληρωμές με δεδομένο και το «ψαλίδι» των 2 δισ. ευρώ που πρέπει να βάλει η χώρα στις κοινωνικές δαπάνες έως το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου