oaednews

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χωρίς επαγγελματική διέξοδο το 30% των νέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η υψηλή νεανική ανεργία δεν είναι αποκλειστικά φαινόμενο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο του 2012 η ανεργία των νέων στο σύνολο της ΕΕ άγγιξε το 22,4%, τον υψηλότερο μέσο όρο από την ίδρυσή της, ενώ o αριθμός των ανέργων ηλικίας 15-24 ετών υπολογίζεται σε 5,5 εκατομμύρια στα 27 κράτη-μέλη. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που ελλείψει θέσεων εργασίας εργάζονται σε θέσεις πρακτικής άσκησης, ακόμη και δωρεάν.
Η ουρά έξω από το κατάστημα του ΟΑΕΔ στο Παγκράτι κινείται γρήγορα. Ανάμεσα σε όσους περιμένουν τη σειρά τους, η 19χρονη Αθηνά Γκροντή ετοιμάζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση κάρτας ανεργίας. Ξεδιπλώνει τα χαρτιά της ένα ένα ρίχνοντας κλεφτές ματιές στη μητέρα της, η οποία στέκεται παραδίπλα. Αναζητεί δουλειά αφότου αποφοίτησε από το λύκειο. «Δεν πέρασα σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οπότε έψαξα αμέσως σε εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων, σε εστιατόρια και καφετέριες», λέει. Η προσπάθειά της ωστόσο απέβη άκαρπη: όλοι οι εργοδότες ζητούσαν προϋπηρεσία, την οποία δεν διέθετε. Σήμερα θέλει να πάει στην Ολλανδία - όπου ζουν μόνιμα συγγενείς της - αναζητώντας ευκαιρίες για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση.
Λίγο πιο πίσω, στην ίδια ουρά, στέκεται η 28χρονη Μυρσίνη Αλεξοπούλου. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Αγγλία, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην ειδική αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Εκτοτε αναζητεί χωρίς επιτυχία, όπως λέει, μια θέση εργασίας σε θεραπευτικά κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Στην αρχή έβλεπα τα πράγματα πολύ ρομαντικά. Πίστευα ότι έχοντας μεταπτυχιακό θα έβρισκα αμέσως δουλειά, αλλά μάταια», αναφέρει. Σχεδιάζει εκ νέου τη φυγή της στο εξωτερικό. Εχει στείλει ήδη βιογραφικά σε αγγλικά σχολεία και έχει περάσει από δύο συνεντεύξεις μέσω Διαδικτύου προσπαθώντας να επιστρέψει και πάλι πίσω.
Η Αθηνά και η Μυρσίνη βρίσκονται ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες νέους που αναζητούν δουλειά. Στις περισσότερες χώρες-μέλη, εκτός από τη Γερμανία, ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων είναι διπλάσιος σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.
«Εν μέσω οικονομικής κρίσης η αναζήτηση εργασίας για τους νέους επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέφανο Σκαρπέτα, αναπληρωτής διευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ, εξηγώντας ότι οι νεαροί εργαζόμενοι είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουν τις θέσεις εργασίας τους. «Αυτό που έχουμε δει σε πολλές χώρες είναι ότι οι θέσεις ορισμένου χρόνου, στις οποίες εργάζονται πολλοί νέοι, είναι οι πρώτες που περικόπτονται σε περιόδους κρίσης».
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωπαίων νέων είναι άνεργο», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε επίσης τη διάθεση 30 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) σε προγράμματα δημιουργίας θέσεων εργασίας για νέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου