oaednews

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

H ανεργία τους στέλνει για group therapy

Ανάσα στα προβλήματα τα κέντρα πρόληψης των δήμων

Ραγδαία αύξηση της ανεργίας, περικοπές μισθών, επαγγελματική αβεβαιότητα... Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον εργασιακό τομέα δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια στους Ελληνες και το άγχος για την επόμενη ημέρα γίνεται πολλές φορές αφόρητο.


Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν καθημερινά και, σε αρκετές περιπτώσεις, αναζητούν τη βοήθεια ειδικού. Κυρίως οι άνεργοι, πολλές φορές νιώθουν την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης προκειμένου να ξεπεράσουν το σοκ που έχουν υποστεί από την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Όταν αυτή η βοήθεια έρχεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι θετικό. Τα κέντρα πρόληψης των δήμων και οι δράσεις τους που υλοποιούνται από επιστημονικό προσωπικό αποτελούν μια ανάσα στα προβλήματα της νέας πραγματικότητας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Μια προσπάθεια που κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου είναι το πρόγραμμα Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το άγχος μου , που πραγματοποιείται από το κέντρο πρόληψης Οδοιπορικό του Δήμου Περιστερίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς το 30% των συμμετεχόντων ήταν άνεργοι, οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένους δείκτες άγχους και συναισθήματα απογοήτευσης. Επίσης, από τον Σεπτέμβριο του 2011 έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των αιτημάτων από τους δημότες για πραγματοποίηση σεμιναρίων διαχείρισης του άγχους από ανέργους.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια καινοτόμος δράση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 από το Κέντρο Πρόληψης. Συνολικά έχουν πάρει μέρος 140 άτομα ηλικίας 22 έως 58 ετών. Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε αύξηση στους ανέργους που συμμετέχουν και αναζητούν ψυχολογική βοήθεια.

Αλλαξε δηλαδή η μορφή της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το βασικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομική κρίση. Ολοι έχουν περισσότερο στρες, νιώθουν απογοήτευση και υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον λέει στο Εθνος της Κυριακής η Κέλλυ Σταυροπούλου, ψυχολόγος υγείας και συντονίστρια της ομάδας.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου