oaednews

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το email που «αναψε φωτιές» στην εξεταστική

Ένα έγγραφο που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και από το οποίο προκύπτουν απευθείας επαφές του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, σχετικές με τα προβλήματα της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τη διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009.

Αναλυτικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την διάρκεια της εξέτασης του κ. Γεωργίου από την Επιτροπή παρουσίασε ένα email με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2010. Το email φαίνεται να έχει σταλεί από τον προσωπικό λογαριασμό του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και να καταλήγει στον προσωπικό λογαριασμό του κ. Τόμσεν, ενώ ο τρόπος που είναι γραμμένο αποδεικνύει οικειότητα (Dear Poul… best regards, Andreas). Στο κείμενο ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στα προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και ενημερώνει το στέλεχος του ΔΝΤ για την ανάγκη τροποποιήσεων στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Μάλιστα, οι προτεινόμενες αλλαγές, για τις οποίες φαίνεται να έχει ενημερωθεί και ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισυνάπτονται στο email.

“Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη.
Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο email o κ. Γεωργίου.



Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ πάντως κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής απέφυγε να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα κάνοντας λόγο για προϊόν υποκλοπής, ενώ ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε ήδη από τον πρόεδρο της Βουλής την παραίτηση του κ. Γεωργίου λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ο επικεφαλής μίας ανεξάρτητης Αρχής να ζητά ευθέως την παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά της χώρας».

Ο κ. Γεωργίου στην κατάθεσή του σημείωσε ότι «τα στατιστικά στοιχεία που εστάλησαν στην Εurostat επί των ημερών του, τον Νοέμβριο του 2010, έγιναν δεκτά χωρίς καμία επιφύλαξη». «Τα ελλείμματα δεν τα διαμορφώνουμε εμείς, αλλά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι πριν αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα στατιστικά στοιχεία, ενώ ως χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε παρουσίασε το γεγονός ότι μέσα σε έναν μόλις χρόνο (2009-2010) η Εurostat πραγματοποίησε 10 μεθοδολογικές επισκέψεις στην χώρα μας.

Σε ό, τι αφορά τη συνεργασία του με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, κάποια εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες εις βάρος του για «τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος», ο κ. Γεωργίου έκανε λόγο για «συνεργασία υπονομευμένη». Πάντως, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι δεν δέχτηκε ποτέ πολιτικές πιέσεις στο έργο του.

Την ίδια ώρα, η εξεταστική επιτροπή απέστειλε επιστολές στον πρώην Επίτροπο Οικονομικών, 2004-2010, Χοακίν Αλμούνια καθώς και τον επικεφαλής της Eurostat Βάλντερ Ράντερμαχερ με τις οποίες τους ζητεί να καταθέσουν ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου για τα στατιστικά στοιχεία του 2009. 

Στην πρώτη μέρα εξέτασης μαρτύρων υπήρξε και η άρνηση του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), επί διακυβέρνησης ΝΔ, κ. Μανώλη Κοντοπυράκη να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Ο κ. Κοντοπυράκης στο σύντομο υπόμνημα που απέστειλε στη Βουλή επικαλέστηκε λόγους υγείας ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο ίδιος ουδεμία σχέση είχε με την διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος να καταθέσει. 

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής σε επικοινωνία που είχε με το συνήγορο του κ. Κοντοπυράκη, τόνισε ότι ο μάρτυρας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην έρθει να καταθέσει. «Ή θα μου φέρετε χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο για να πάει κλιμάκιο να εξετάσει τον κ. Κοντοπυράκη ή θα φέρω την κλούβα», είπε ο κ. Πρωτόπαπας στον συνήγορο του κ. Κοντοπυράκη, ο οποίος κατόπιν τούτων δήλωσε ότι ο πελάτης του θα καταθέσει ενώπιον των βουλευτών την ερχόμενη εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου