oaednews

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ρέππας: Θα μειωθούν οι αξιωματούχοι, όχι το προσωπικό


«Πρέπει να μειώσουμε το κράτος, όπως γίνεται παντού, αλλά να το μειώσουμε με έναν τρόπο σχεδιασμένο», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου περί «Αναδιοργάνωσης των υπουργείων και των ΝΠΔΔ», που κατατέθηκε πριν δύο ημέρες στη Βουλή. Στο εν λόγω σχέδιο νόμου προβλέπεται μείωση στις υπηρεσιακές μονάδες ένδεκα υπουργείων, σε ποσοστό περίπου 40%.

Ο κ. Ρέππας, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «μία πτυχή της συνολικής μεταρρύθμισης που προωθούμε στη δημόσια διοίκηση και που αφορά τη μείωση των υπηρεσιακών δομών», διευκρινίζοντας ότι «δεν μιλάμε για θέσεις οργανικές στο δημόσιο, μιλούμε για θέσεις επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης Τμήματος ή Γραφείου».

Για το αν θα γίνει τώρα ή μετά τις εκλογές, μετά και τις «διαρροές» από τη ΝΔ για «πάγωμα» του νομοσχεδίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «κατατέθηκε το νομοσχέδιο, εμείς πιστεύουμε ότι οι εβδομάδες που απομένουν μέχρι να κλείσει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος είναι αρκετές, αν θέλει και η ΝΔ -γιατί μόνοι μας δεν έχουμε την πλειοψηφία να ψηφίσουμε το νόμο- να τον επεξεργαστούμε, να το βελτιώσουμε, όπως κάναμε και σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προσφάτως ψήφισε η Βουλή».

Σε ερώτηση για το πλεονάζον προσωπικό, ο κ. Ρέππας είπε ότι «μιλούμε για κατάργηση οργανικών μονάδων, που σημαίνει ότι εκείνοι οι οποίοι κατέχουν αυτές τις θέσεις, θα είναι πλέον λιγότεροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμά του και τα λειτουργικά του οφέλη που θα έχουμε». Για να συμπληρώσει ότι «θα έχουμε απλώς λιγότερους αξιωματούχους. Το προσωπικό δεν μειώνεται σημαντικά, αλλά ο αριθμός των αξιωματούχων, ιδίως σε υπηρεσιακές μονάδες, όπου είχαμε μόνο προϊστάμενο -χωρίς κανέναν υφιστάμενο- με το γραφείο του, το κινητό του, το τηλέφωνό του, τα λειτουργικά του έξοδα και τα συναφή επιδόματα».

Επισήμανε δε ότι «η λειτουργική εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη, δεν μπορεί να υπολογιστεί τώρα», αλλά πρόσθεσε ότι μόνο από τα επιδόματα μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι δεν αρκεί μόνο μία κομματική ή διακομματική συνεργασία ή συνεννόηση, για την αναμόρφωση του κράτους και έκανε λόγω για την «εθνική συνέργεια» που απαιτείται, με τη συμμετοχή των φορέων και της ίδιας της διοίκησης, ενώ απέρριψε τις γενικεύσεις «που παραπέμπουν στη μεσαιωνική αντίληψη περί συλλογικής ευθύνης και οι αφορισμοί ότι όλοι είναι άχρηστοι, όλοι διεφθαρμένοι, εμένα δεν με εκφράζουν και δεν συμφωνώ. Υπάρχουν αξιόλογες μονάδες και υπάλληλοι, οι οποίοι δίνουν τον αγώνα τους»,πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου