oaednews

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Προς δύο κατευθύνσεις η αντιμετώπισή της Ανεργίας


Ολοκληρωμένη απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί κυρίως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, με σταθερή ανάπτυξη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στην Κύπρο τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στο 9,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σημειώνοντας αύξηση κατά 28%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου. Τούτο σημαίνει ότι 37.000 συμπολίτες μας αδυνατούν να βρουν δουλειά. Αυτό είναι το χειρότερο επίπεδο ανεργίας από τη δύσκολη περίοδο του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 και αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η μεγάλη αύξηση οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει σημαντικά τη μικρή, αλλά ανοικτή οικονομία της Κύπρου. Οι τομείς που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι οι Κατασκευές, η Βιομηχανία, το Λιανικό Εμπόριο και μεγάλο μέρος των Υπηρεσιών. Σημειώνουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 2011 ήταν 0,5% ενώ για το 2012 αναμένεται να υπάρξει ελάχιστη αύξηση (0,2%).
Τα προβλήματα, λοιπόν, που παρουσιάζουν οι βασικοί κλάδοι της Οικονομίας και κατά συνέπεια η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, ήταν φυσικό να επηρεάσουν την απασχόληση.
Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος θα πρέπει να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις.
Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ολοκληρωμένη απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί κυρίως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, με σταθερή ανάπτυξη, με επενδύσεις που θα διευρύνουν τον παραγόμενο πλούτο, γεγονός που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Το πακέτο μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τόνωση της ανάπτυξης, που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί. Αυτό αφορά:
- την αναβάθμιση του πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων,
- τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
- τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας και των φορολογικών κινήτρων,
- τον εμπλουτισμό του τομέα των Υπηρεσιών,
- τη στήριξη του Τουρισμού,
- την πολεοδομική αναβάθμιση κτλ.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης όλων αυτών των έργων και να εκλείψουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα κωλύματα. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσει και η Βουλή, η οποία με διάφορα νομοθετήματα μπορεί να διαφοροποιήσει γραφειοκρατικές ή άλλες πρακτικές που ισχύουν σήμερα.
Γι’ αυτό, αντί κάποιοι βουλευτές να επικεντρώνονται στο θέμα του καζίνο -που προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα- να εξετάσουν με τη δέουσα σοβαρότητα τα μέτρα ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν και να συμβάλουν στην υλοποίησή τους. Το όφελος που θα προκύψει, από την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα είναι όφελος για την κυβέρνηση, αλλά όφελος για ολόκληρη την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, για τη συγκράτηση και αναχαίτιση της ανεργίας, το Υπουργείο Εργασίας, τάχιστα, θα πρέπει να προωθήσει το νέο σχέδιο στήριξης των ανέργων που παρουσιάστηκε πρόσφατα στους κοινωνικούς εταίρους και που αφορά εργοδότηση νέων και μακροχρόνιων ανέργων με κάλυψη του μισθολογικού κόστους 50-65%, τα σχέδια για νέους πτυχιούχους, την εφαρμογή της πρότασης της ΠΕΟ για μη αναστολή των εργασιών των ξενοδοχείων τη χειμερινή περίοδο και την επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων στον Τουριστικό Κλάδο, τα σχέδια ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, τα σχέδια επιδότησης επαγγελματικής κατάρτισης νέων επιστημόνων κ.τ.λ.
Θα πρέπει επίσης να προωθηθούν περαιτέρω μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων και ειδικότερα αυτών που παραμένουν άνεργοι πέραν των 6 μηνών. Κάθε εργαζόμενος που είναι άνεργος να δικαιούται αυτός και η οικογένειά του δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια.
Πιστεύουμε ότι σοβαρό ρόλο για την αντιμετώπιση της ανεργίας έχουν να διαδραματίσουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, οι οποίες ναι μεν έχουν αναβαθμισθεί και επεκταθεί σ’ όλες τις πόλεις και σε χωριά, εν τούτοις ακόμη δεν διαδραματίζουν επαρκώς τον ρόλο που επωμίζονται.
Αυτές λοιπόν οι Υπηρεσίες πρέπει να προωθήσουν τη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (με τη συμβολή της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) να βοηθήσουν τους ανέργους των ηλικιών 50-64 ετών, που αποτελούν το 30% περίπου των ανέργων, να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς η εκστρατεία για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης και ο επανακαθορισμός και αξιολόγηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΙΚΚΑΣ
Υπεύθυνος του Γραφείου Ερευνών και Μελετών ΠΕΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου