oaednews

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Με επιτυχία η ημερίδα του ΣΕΠΕ για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία


Δρ.Μιχάλης Χάλαρης: "Το ΣΕΠΕ εστιάζει  το ενδιαφέρον του σε μια σύγχρονη μάστιγα, τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην Εργασία "

Δρ. Χάλαρης 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας την Πέμπτη, 22-03-2012 στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).
Η ημερίδα είχε θέμα «Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Εκστρατείας ενημέρωσης και ελέγχων για τους Ψυχοκοινωνικούς Κινδύνους στην εργασία 2012», την οποία διοργανώνει το Σ.ΕΠ.Ε. σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SLIC).
Η Εκστρατεία αφορά στους τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.τ.λ.), παροχής υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια) και μεταφορών.

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργαζομένων για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία, καθώς και η κατανόηση της σημασίας της εκτίμησής τους και της λήψης των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Η εκστρατεία περιλαμβάνει: α) Τη φάση της ενημέρωσης εργοδοτών, εργαζομένων και των λοιπών εμπλεκομένων (διανομή έντυπου υλικού, διαδίκτυο, ενημερωτικές εκδηλώσεις), β) Τη φάση των επιθεωρήσεων σε χώρους εργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Απριλίου- Οκτωβρίου 2012.

Η ημερίδα άνοιξε με το χαιρετισμό του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε Δρ. Χάλαρη Μιχάλη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το Σ.ΕΠ.Ε για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του σε μια σύγχρονη μάστιγα, οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι άμεσα αντιληπές από όλους, ενέχουν, ωστόσο, σημαντικούς κινδύνους για το εργατικό δυναμικό και κατ’ επέκταση για το σύνολο της κοινωνίας" ενώ συμπλήρωσε ότι "η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών και η ενημέρωση των εργαζομένων αποτελεί προτεραιότητά του Σ.ΕΠ.Ε., καθώς ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, χωρίς να είναι πάντα εύκολα αναγνωρίσιμος». Την ομιλία του έκλεισε με αναφορά στον ερχομό της άνοιξης και την ευχή να έρθει σύντομα η άνοιξη και για τη χώρα μας, κάτι στο οποίο πρέπει να πιστέψουμε όλοι και για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι.

Ακολούθως χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΜ κ. Κουτσουμπέλης Παναγιώτης, εκ  μέρους της Γ.Σ.Ε.Ε. η κα Σοφία Λαμπουσάκη, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ— Γ.Σ.Ε.Ε., η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών κα Σαλουφάκου Σταυρούλα και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΛΠΕ κος Αντώνης Μακρής.

Οι ομιλητές, αφού επικρότησαν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της  ημερίδας, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου οι  συγκυρίες για τη χώρα αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αρνητικές, τόνισαν την αναγκαιότητα των όσο το δυνατόν περισσότερων ελέγχων, οδηγιών και υποδείξεων ώστε να προστατευθεί το εχέγγυο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία όλων στους χώρους εργασίας. Αναφορά έγινε, επίσης, στήν αναγκαιότητα ευρύτερου επαναπροσδιορισμού του νομοθετικού πλαισίου.                                           

Στη συνέχεια ακολούθησαν τρεις συνεδρίες με σχετικές εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων εργαζομένων.

Στη Γενική Συνεδρία με τίτλο «Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία» παρουσιάστηκε το γενικό πλαίσιο της Εκστρατείας, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους εργασίας, καθώς και εισηγήσεις που είχαν ως στόχο να εξοικειώσουν το κοινό με το θέμα της ημερίδας.

Στην Πρώτη Ειδική Συνεδρία με τίτλο «Εργασιακό άγχος», οι ομιλίες εστίασαν στα αίτια, τις επιπτώσεις αλλά και στην εκτίμηση και αντιμετώπισή τους σε επίπεδο επιχείρησης, ενώ παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας στο χρηματοπιστωτικό κλάδο με θέμα: «ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ».

Στη Δεύτερη Ειδική Συνεδρία με τίτλο «Επαγγελματική εξουθένωση και ψυχολογική βία στην εργασία» παρουσιάστηκαν θέματα ψυχολογικής βίας στην εργασία, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, η παρενόχληση και οι διακρίσεις λόγω φύλου, καθώς και ο ρόλος του ιατρού εργασίας στη διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα επισημάνθηκαν στην ημερίδα, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, αναφέρει ότι το άγχος που οφείλεται στην εργασία συγκαταλέγεται μεταξύ των συχνότερα αναφερόμενων αιτιών ασθένειας των εργαζομένων, επηρεάζοντας πάνω από 40 εκατομμύρια άτομα σε όλη την ΕΕ.

Μάλιστα, η τέταρτη ευρωπαϊκή έρευνα για τις συνθήκες εργασίας (EASHW, 2007) έδειξε ότι, το 2005, το 20% των εργαζομένων από την ΕΕ των 15 και το 30% από τα 10 νέα κράτη μέλη θεωρούσαν ότι η υγεία τους διατρέχει κίνδυνο λόγω του εργασιακού άγχους (από τους εργαζομένους που δήλωσαν ότι η εργασία τους επηρεάζει την υγεία τους). To 2002, το ετήσιο οικονομικό κόστος του άγχους που οφείλεται στην εργασία στην ΕΕ των 15 υπολογίστηκε στα 20 δις ευρώ.

Η ευρωπαϊκή έρευνα ESENER σχετικά με τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους δείχνουν ότι τα στατιστικά στοιχεία από διαφορετικά κράτη μέλη για το άγχος στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση (54% των εργαζομένων).

Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για το 1999, «το άγχος, η κατάθλιψη και η νευρικότητα» ήταν συνηθισμένος λόγος για απουσίες μεγαλύτερες από 14 ημέρες σε τομείς όπως εκείνοι της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Σε αυτό τον τομέα, τα ψυχολογικά προβλήματα αποτελούσαν την αιτία απουσίας από την εργασία περίπου στον ίδιο βαθμό με τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Ατομική Στοχοθεσία & Εργασιακό Στρες», που διοργάνωσε η Ο.Τ.Ο.Ε., στο σύνολο των Συλλόγων - μελών της το Σεπτέμβριο του 2008, μεταξύ των κύριων ευρημάτων ήταν η σαφής συσχέτιση της ατομικής στοχοθεσίας με τη διεύρυνση του πραγματικού χρόνου εργασίας στο 100% των στελεχών και στο 71% των υπαλλήλων, με συνέπεια τον ελάχιστο ως ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων για προσωπική – οικογενειακή ζωή, καθώς και η αυξημένη επίπτωση των ψυχοσωματικών ασθενειών   12-14%.

Στην Ελλάδα, η περισσότερο συζητημένη στη διεθνή βιβλιογραφία συνέπεια της οικονομικής κρίσης, είναι η σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών (αύξηση 17% το 2011 σε σχέση με το 2009). Επισημάνθηκε δε ότι ως κύρια αιτία της αύξησης των αυτοκτονιών στοχοποιείται η απομόνωση των εργαζομένων.

Η - κατά γενική ομολογία- ποσοτική και ποιοτική συμμετοχή στην ημερίδα αποτελεί ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την επιτυχία του στόχου, ο οποίος σε πρώτη φάση είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ένα τόσο σοβαρό αυτό θέμα. Ο Ειδικός Γραμματέας κ. Χάλαρης Μιχάλης δεσμεύτηκε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή από μια σειρά ενημερωτικών ενεργειών προς τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Επίσης, ανέφερε ότι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ημερίδα θα αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να καταστούν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Επιθεωρητών Εργασίας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου και υγιέστερου εργασιακού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου