oaednews

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΟΑΕΔ


 της Δέσποινας Παπαδόγαμβρου
Συνάδελφε Μακράκη σου στέλνω το ακόλουθο,σχετικά με το ταμείο αλληλοβοηθείας και το αφήνω στην κρίση σου.


Το θέμα είναι κατα πόσο πιστεύει κάποιος στην δημιουργία  τέτοιου είδους ενώσεων.
Σε τελευταία ανάλυση το Ταμείο αλληλοβοηθείας  είναι μια μορφή συνεταιρισμού.
Σε πολλές χώρες οι συνεταιρισμοί πολιτών λειτουργούν υποδειγματικά και αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα ίσως υπάρχει αρνητική εμπειρία ,λόγω κακοδιαχείρησης κυρίως , μειωμένης συνείδησης γύρω απο το συνεταιριστικό κίνημα και απειρίας.
Μέχρι σήμερα το ταμείο αλληλοβοηθείας ΟΑΕΔ λειτουργεί υποδειγματικά, και με τρόπο παραδειγματικό προς άλλα ταμεία που ελέγχονται απο το κράτος πχ εφ’απαξ ΔΥ κλπ . Δεδομένου ότι η κεντρική ιδέα του ταμείου είναι η αποταμίευση και η αλληλοβοήθεια και το πρόβλημα η διεύρυνση της βάσης των μελών θα εκανα την εξής πρόταση.
Στο ταμείο να συμμετέχουν και συνάδελφοι που έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση. Το ύψος της εισφοράς ,τα χρόνια που πρέπει να παραμείνουν και το ποσόν που θα δικαούνται να εισπράξουν θα καθοριστεί μετά απο μελέτη.
Αυτό θα είναι προς όφελος όλων αφού άλλο επιτόκιο έχει κάποιος που αποταμιεύει30Ε το μήνα πχ και άλλο επιτόκιο υπάρχει μέσω του ταμείου. Επίσης είναι και μια μορφή αλληλεγγύης προς τους νεώτερους συναδέλφους.
Ακόμα για την διασφάλιση του ταμείου απο κάθε μελλοντικό κίνδυνο να υπάρχει ιστοσελίδα με υποχρεωτική ανάρτηση όλων των στοιχείων.
Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα στους συναδέλφους  απο το ΚΠΑ Καισαριανής
Δ Π

Δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω στην πρόταση της  Συναδέλφου, ότι θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους  συναδέλφους  επιθυμούν να συμμετέχουν στο ταμείο με όποιο ποσό θέλουν, επιπλέον του βασικού ποσού  και για όσο χρονικό διάστημα καθορίσουν οι ίδιοι με πάγια εντολή(για το επιπλέον ποσό). Μακράκης

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι,
    το ταμείο αλληλοβοηθείας σίγουρα αποτελεί μια μορφή αποταμίευσης και μάλιστα μετά γενναίου «εφάπαξ». Εξάλλου η αναδρομή σε συνδρομές και σε απολαβές φανερώνει τι υπήρξε το ταμείο....Υπήρξε πολύ γενναιόδωρο.
    Σήμερα ο καθένας αποδίδει 35,00 € μηνιαίως με τάσεις ανόδου 5,00 € ετησίως έως το 2015.
    Αν υπολογίσετε τα χρήματα που έχουμε δώσει και αυτά που θα δώσουμε (ζωή να έχουμε) θα διαπιστώσει ο καθένας ότι, άλλος λαμβάνει πιο πολλά και άλλος πιο λίγα, σε σχέση πάντα με τις εισφορές του και τις κάθε φορά επιχορηγήσεις.
    Το ταμείο υπήρξε γενναιόδωρο και συνεχίζει να είναι με μια γενεά υπαλλήλων.
    Πρόταση.
    Ο κάθε υπάλληλος , στο εξής μερίδιο , θα εισφέρει για κάθε μήνα το ελάχιστο που ορίζεται 35,00 € (σήμερα) και αν επιθυμεί περισσότερα.
    Τυχόν άλλα έσοδα από δωρεές – επιχορηγήσεις θα διανέμονται σε ποσοστό 80% και θα πιστώνονται (λογιστικά) στα μερίδια σε πραγματικό χρόνο.
    Το 20% των δωρεών – επιχορηγήσεων καθώς και το 5% των μηνιαίων καταβολών θα αποτελούν αποθεματικό για άλλες ανάγκες (βοηθήματα – διάφορα λειτουργικά έξοδα κ.λ.π ).
    Ο κάθε υπάλληλος - συνταξιοδοτούμενος θα γνωρίζει τι έχει στο μερίδιο του και θα δηλώνει την πρόθεση του για συνταξιοδότηση ή την στιγμή συνταξιοδοτήσεως του, αλλά θα ρευστοποιούνται μερίδια στη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων για τις οποίες θα είναι ενήμερος.
    Μ΄έναν διάφανο τρόπο άσκησης της οικονομικής διαχείρισης και με εξασφαλισμένο το συνταξιοδοτικό βοήθημα λόγου εγγυημένων επενδύσεων θα ενισχυθεί ο θεσμός καθώς ο καθένας θα γνωρίζει τι του αναλογεί και δεν θα εισέρχεται σε σκέψεις άδικης κατανομής ή ακόμη και μη απολαβής του βοηθήματος.
    Η αναλογικότητα των εισφορών με γνωστό επιτόκιο και η αναλογική διανομή τυχόν επιχορηγήσεων θα ικανοποιήσει και θα αναγάγει το θεσμό.
    Το να εισφέρουμε για να συνταξιοδοτηθούν οι τρέχοντες συνταξιούχοι με ευνοϊκότερους όρους έναντι άλλων δεν αποτελεί δίκαιη λύση.
    Τα μπόνους των 330,00 € ενίσχυσαν και ενισχύουν την αποταμίευση.
    Τα μπόνους θα πρέπει να έρχονται συμπληρωματικά – επικουρικά στην αποταμίευση. Ένα επιτόκιο 3-5% ως ετήσια απόδοση της κάθε αποταμίευσης είναι υπέρ αρκετό και ένα αναλογικό δίκαιο (για όλους) μπόνους θα συμπληρώνουν το συνταξιοδοτικό βοήθημα.
    Το ταμείο για το έτος 2010 έδωσε 9.449,00€ για κάθε συνταξιοδοτούμενο, το 2011 έδωσε 8.192,00€ για κάθε συνταξιοδοτούμενο.
    Οι παραπάνω συνταξιούχοι δεν έδωσαν 3.000,00€ ο ένας και λαμβάνουν έως και 3 φορές τα χρήματά τους. Αυτές οι αποδόσεις δεν είναι σοβαρές, ακούγονται ευχάριστες, ακούγονται τζογαδόρικες και δεν οδηγούν σε βιωσιμότητα του ταμείου.
    Στηρίζω το ταμείο, θέλω βιώσιμο ταμείο, θέλω να αισθάνομαι πραγματικά ισότιμο μέλος.
    Ενισχύστε το ΤΑΠ ΟΑΕΔ.

    ΤΣΙΛΙΜΠΩΚΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή