oaednews

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνει ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ



Ίλιγγο προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων, σε όλα τα θέατρα της χώρας, αλλά και σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες, η επιταγή της τρόικας για κλείσιμο των: Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας( Ο.Ε.Κ.) και Οργανισμού Εργατικής Εστίας Ο.Ε.Ε.). Και αυτό γιατί όλα τα προγράμματα των δύο Οργανισμών, αν και εφόσον επικυρωθεί η απαίτηση της Τρόικας από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα βρεθούν στον ..αέρα.



Το επίμαχο σημείο του Μνημονίου:


Συγκεκριμένα από τον ΟΕΚ κάθε χρόνο, περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες λαμβάνουν επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις εμπορικές τράπεζες.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι: Αν κλείσει ο ΟΕΚ, ποιος θα αναλάβει σε μία τόσο κακή οικονομική συγκυρία να καταβάλλει όλα αυτά τα ποσά που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με επιδότηση επιτοκίου; Ποιος θα καταβάλλει την επιδότηση ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, που έχουν ήδη πληρώσει για αυτές τις παροχές;
Την ίδια ώρα 400.000 δικαιούχοι παροχών κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΕΕ, αλλά και πάνω από 1000 επιχειρήσεις, (από ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια έως κάμπινγκ,) μένουν «ξεκρέμαστοι» από μία τέτοια εξέλιξη. Εκτός και αν η κυβέρνηση θα αναλάβει να «αποδόσει» όλα αυτά τα χρήματα τόσο στους τουρίστες όσο και στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου είναι κυρίως οικογενειακές ή μικρομεσαίες. Φανταστείτε το κόστος από ενδεχόμενη απώλεια 400.000 τουριστών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του fpress.gr, που προέρχονται από υψηλόβαθμο παράγοντα του Υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι δίνεται σκληρή μάχη έτσι ώστε να αποτραπεί το λουκέτο για τους δύο Οργανισμούς, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, θα πέσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο της συγχώνευσης των δύο Οργανισμών. Βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι στον εφιαλτικό κατάλογο της Τρόικας προβέπεται το κλείσιμο των δύο Οργανισμών

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας

Ξεκίνησε τη δράση του κατασκευάζοντας συγκροτήματα εργατικών πολυκατοικιών και στην πορεία εξέλιξε το κατασκευαστικό του έργο, υιοθετώντας παράλληλα πολλά επιπλέον προγράμματα, έτσι ώστε να προσαρμόζει τη δράση του και τις παροχές του στις συνθήκες και τις εξελισσόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στις σύγχρονες αντιλήψεις για την ποιότητα και τα πρότυπα της κατοικίας.
Στα 55 χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει ιδιόκτητη στέγη σε 650.000 οικογένειες περίπου. Στις 50.000 από αυτές παραχωρήθηκε έτοιμη κατοικία σε κάποιον οικισμό, σε 360.000 δόθηκε δάνειο αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας και 240.000 περίπου πήραν δάνειο επισκευής, επέκτασης ή αποπεράτωσης κατοικίας. Ακόμη, κάθε χρόνο, περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου.
Στόχος του ΟΕΚ είναι να συνεχίσει την κοινωνική του δράση, με ευαισθησία στις αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία και στις απαιτήσεις των καιρών. Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που του προσφέρει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δημιουργώντας νέες, φιλοδοξεί να προσφέρει στους Έλληνες εργαζόμενους μια απόλυτα σύγχρονη κατοικία σε έναν ελκυστικό αστικό περιβάλλον, αλλά και να παρεμβαίνει εκεί όπου η πείρα του και η τεχνογνωσία των στελεχών του μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας.

 Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας

Ιδρύθηκε το 1931 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.Είναι ανταποδοτικός φορέας κοινωνικής πολιτικής για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και κοινωνικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας, ενώ παράλληλα ενισχύει οικονομικά το συνδικαλιστικό κίνημα.
Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται το κράτος, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι ισομερώς.Οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους και άγαμες μητέρες - ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ανάσα ζωής στους ανθρώπους του μόχθου προσφέρουν όλο το χρόνο οι δωρεάν διακοπές, με νέους, περισσότερους χερσαίους και θαλάσσιους προορισμούς που συνδυάζουν φυσική ομορφιά και ιστορικά, πολιτιστικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά στοιχεία.Με τα οργανωμένα προγράμματα εκδρομών όλο το χρόνο σε όλη την Ελλάδα επιμηκύνεται η τουριστική περίοδος, στηρίζεται αποφασιστικά η περιφέρεια, οι τοπικές οικονομίες και ενισχύεται η απασχόληση.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της Ελληνικής οικογένειας, μέσα από την κατασκευή και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε κάθε νομό της χώρας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ορίσθηκε Δικαιούχος για την υλοποίηση της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
Στόχος της Δράσης αυτής είναι η αύξηση της γυναικείας απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία, με την παροχή σε γυναίκες ωφελούμενες θέσης φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων σους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, καθώς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία που συμμετέχουν.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας αναγορεύοντας την κοινωνική πολιτική σε ισχυρό συντελεστή ανάπτυξης, με μέτωπο κοινωνικών παρεμβάσεων σε κατευθύνσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με όραμα και ευαισθησία, με στρατηγική προσαρμοσμένη και ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής, με πρωτοβουλίες πολιτιστικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος, θεματικά και ποιοτικά διευρυμένες κοινωνικές παροχές και δραστηριότητες, φιλοδοξεί να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στους τομείς της μέριμνας, της εκπαίδευσης, της ψυχαγωγίας και της πνευματικής καλλιέργειας των δικαιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου