oaednews

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση»

Στην ανάγκη για μία «ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση» της χώρας, η οποία συνδέεται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στη συνάντηση για την Εθνική Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που διεξήχθη στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, παρουσία του υφυπουργού και προέδρου της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Παντελή Τζωρτζάκη.


Με τη βαρύτητα που δίνει στις νέες τεχνολογίες η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως επισήμανε ο κ. Τζωρτζάκης, «με σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και με τον έλεγχο των δαπανών, θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του Δημοσίου, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας και των φαρμάκων, και να επιτύχουμε εξοικονόμηση από όλους τους τομείς, της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε επιπλέον ότι «η υλοποίηση μεγάλων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών θα προσφέρει στο κράτος νέες, σημαντικές πηγές εσόδων, που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε στο 18-19% του ΑΕΠ, να έχουμε δηλαδή μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 4-5%, μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι μέσα από την αύξηση της φορολογίας, που έχει φτάσει σε δυσβάσταχτα επίπεδα για τον πολίτη».

Επίσης, στη συνάντηση επισημάνθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «η άμεση απλοποίηση των διαδικασιών και η πάταξη της γραφειοκρατίας σε τομείς όπως η διαδικασία ίδρυσης και αδειοδότησης εταιρειών, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου κ.λπ., θα φέρουν ελάφρυνση των διοικητικών βαρών, θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα, θα επιτρέψουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η γεωργία, το λιανεμπόριο κ.ά. και θα θέσουν τη βάση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη».

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που μετείχαν μέλη της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών και εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου της Επιτροπής, το οποίο συνοψίζεται σε κάθετες δράσεις για συγκεκριμένες θεματικές περιοχές, αλλά και σε κρίσιμες δράσεις οριζόντιου χαρακτήρα, που αφορούν όλες τις θεματικές περιοχές και αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αποδοτική και την αποτελεσματική λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 

Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι «στόχος μας είναι η ενιαία διαχείριση των σχέσεων κράτους από τη μία και πολίτη και επιχειρήσεων από την άλλη με τρεις τρόπους: φυσική παρουσία στα ΚΕΠ, τηλεφωνική επικοινωνία, δικτυακή πύλη ΕΡΜΗΣ. Και θέλουμε ο τρόπος διαχείρισης να επιτρέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης ενός θέματος ασχέτως του τρόπου με τον οποίο εισήχθη στο δημόσιο, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται και να ολοκληρώνεται μέσα από οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό κανάλι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου