oaednews

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μια... κωμόπολη ανέργων

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
Οι αρνητικές επιπτώσεις της ύφεσης αποτυπώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο στα οικονομικά αποτελέσματα χιλιάδων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πορεία της απασχόλησης κατά τη χρονιά που πέρασε, ενώ η απογοήτευση κυριαρχεί μεταξύ των μελών του τοπικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.

Τα στοιχεία της νέας έρευνας οικονομικής συγκυρίας που εκπόνησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του ΒΕΘ είναι αποκαλυπτικά: μια κωμόπολη 27.500 κατοίκων πέρασε το 2011 στην ανεργία, καθώς αυτός είναι ο αριθμός των εργαζομένων που εκτιμάται ότι απολύθηκαν από επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ που υποχρεώθηκαν πέρσι είτε να βάλουν λουκέτο είτε να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού εξαιτίας της μείωσης του τζίρου που κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στο 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των επιχειρήσεων δήλωσε πως ο τζίρος τους μειώθηκε, ενώ μόνο το 16% δήλωσε αύξηση τζίρου ή καμία μεταβολή σε σχέση με το 2010. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του τζίρου για τη μεταποίηση, όπου το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 42,5%, ενώ στην παροχή υπηρεσιών έφτασε στο 39%.
Η μείωση των πωλήσεων οδήγησε όχι μόνο σε απολύσεις (σ.σ. σύμφωνα με την έρευνα, οι εργοδότες-μέλη του ΒΕΘ που απασχολούν προσωπικό έδειξαν πέρσι την έξοδο κατά μέσο όρο σε 2,75 εργαζόμενους), αλλά και σε μείωση των μισθών των εργαζομένων. Η μείωση αποδοχών κατά μέσο όρο ανήλθε στο 26%. Επιπλέον, το 52% των επιχειρηματιών περιόρισε τις ώρες ή τις μέρες εργασίας του προσωπικού με το ποσοστό αυτό να αγγίζει στην παροχή υπηρεσιών το 56,8% και στη μεταποίηση το 46,7%. Παράλληλα, επτά στους δέκα επιχειρηματίες -που συμμετείχαν στην έρευνα- καθυστερούν την καταβολή οφειλών και υποχρεώσεων σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, δημόσια ταμεία και προμηθευτές.
Κακή χρονιά
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή για το νομό Θεσσαλονίκης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (που σήμερα αριθμεί 20.000 μέλη), διαγράφηκαν από τα μητρώα του 1.635 επιχειρήσεις, ενώ οι νέες εγγραφές ήταν μόλις 780. Η κρίση μαστίζει, κυρίως, τους κλάδους της ένδυσης-υπόδησης, των κατασκευών και του επίπλου. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις κατασκευές, ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει στοχοποιηθεί -με την επιβολή φόρων και την υιοθέτηση μέτρων που επιτείνουν την ύφεση- ένας κλάδος που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. «Το ειδικό τέλος ακινήτων έπεσε επί δικαίων και αδίκων προκαλώντας αλαλούμ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ σχεδιάζεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών τη στιγμή που δε γίνεται καμία αγοραπωλησία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας ότι πολλοί επιχειρηματίες κατέβαλαν χιλιάδες ευρώ για το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ παρότι απαλλάσσονταν και ακόμη περιμένουν απάντηση για το χρόνο επιστροφής των χρημάτων τους.
Απαισιοδοξία
Το δυσάρεστο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, είναι πως δε διαφαίνεται φως στο τούνελ βάσει των απαντήσεων που δόθηκαν από τους ίδιους τους επιχειρηματίες. Επτά στους 10 βιοτέχνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το 2012, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι ο τζίρος της επιχείρησής τους θα μειωθεί το επόμενο εξάμηνο. Μόλις το 0,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει από την ύφεση το 2012, ενώ το 2,2% θεωρεί ότι το φως στο τούνελ θα φανεί το 2013. Μετά το 2014 εκτιμά το 9%, ενώ για το 88,1% η ελπίδα έχει σβήσει καθώς απαντά ότι η ελληνική οικονομία θα βγει «αργότερα» από την ύφεση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το 19% των ερωτηθέντων σκέφτεται να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ μόνο το 2,5% σχεδιάζει προσλήψεις. Επίσης, το 8,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα σκέφτεται -για το επόμενο διάστημα- να μειώσει τις ώρες ή τις μέρες εργασίας και το 3,3% τις αποδοχές. Παρ' όλα αυτά, το 87% των επιχειρηματιών δηλώνει την αντίθεσή του στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το 91% διαφωνεί με τη συμπίεση του κατώτατου μισθού, ενώ δεν υπήρξε ούτε ένας εργοδότης ο οποίος -όταν ρωτήθηκε σχετικά- να θεωρεί πως η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθούσε την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Αντίθετα οι περισσότεροι πιστεύουν πως το κλίμα στην αγορά θα βελτιωνόταν με τη μείωση φορολογικών συντελεστών και ΦΠΑ ή με την κατάργηση φόρων όπως οι έκτακτες εισφορές και ο φόρος επιτηδεύματος. Επίσης, θεωρούν αναγκαία τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν πως θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων και οι κρατικές δαπάνες για υγεία, πρόνοια, παιδεία και δημόσιες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου