oaednews

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ: Γραπτές εξετάσεις για διευθυντές


Στο τέλος Ιανουαρίου προσδιορίζεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένονται οι εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν με το σύστημα multiple choice. Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα ζητηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θέσεις γενικών διευθυντών ανά κλάδο
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διεξαγωγή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την επιλογή των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον αρμόδιο υπουργό Δ. Ρέππα με τη συμμετοχή του υφυπουργού, Ντ. Ρόβλια, και του προέδρου του ΑΣΕΠ, Γ. Βέη, αποφασίστηκε η άμεση προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού για τους υποψήφιους γενικούς διευθυντές και η ολοκλήρωση επιλογής των «μεταβατικών» γενικών διευθυντών Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων εντός του Ιανουαρίου.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα ζητηθεί η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θέσεις γενικών διευθυντών ανά κλάδο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας
Με υπουργική απόφαση θα περιγραφούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων ανά ειδικότητα. Συγκεκριμένα, ο νόμος 3839/2010 ορίζει ότι για προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α', εφόσον έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές ή διευθυντές, ή υποδιευθυντές για τρία τουλάχιστον χρόνια ή έχουν 18 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας, ή έχουν διατελέσει διευθυντές.
Η προκήρυξη θα αφορά την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών ανά ειδικότητα στο σύνολο του Δημοσίου. Το ΑΣΕΠ αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων θα καθορίσει το πρόγραμμα των εξετάσεων και τα εξεταστικά κέντρα. Οι εξετάσεις θα γίνουν με το σύστημα των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών και οι ερωτήσεις που θα επιλεγούν από το ΑΣΕΠ θα είναι κοινές για κάθε θέση ευθύνης, προσανατολισμένες σε θέματα δημόσιας διοίκησης και γνώσεων που απαιτούνται για την άσκηση διοίκησης.
H βαθμολογία των γραπτών εξετάσεων θα μπορεί να ισχύει μέχρι και 6 χρόνια. Θα προηγηθούν οι εξετάσεις των υποψήφιων γενικών διευθυντών και μετά την επιλογή τους θα ακολουθήσουν οι γραπτοί διαγωνισμοί των διευθυντών και των τμηματαρχών.
Κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης και της μοριοδότησης των τυπικών προσόντων για τους υποψήφιους από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ). Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί από Ανεξάρτητες Αρχές και συγκεκριμένα από τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη, παρουσία των συνυποψήφιων και ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ.
Η τελική κατάταξη θα διαμορφωθεί από τη βαθμολογία που θα λάβουν οι υποψήφιοι και στις 3 «δοκιμασίες», διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2012. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παράλληλα θα προχωρά και η μείωση των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
Πώς θα γίνει η μοριοδότηση
Μεγάλη συμμετοχή, που μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000 υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους, αναμένει το ΑΣΕΠ για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες) στον κρατικό μηχανισμό.
Ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι τα υψηλά επιδόματα θέσεων ευθύνης που θεσμοθετήθηκαν με το ενιαίο Μισθολόγιο (γενικού διευθυντή 900 ευρώ, διευθυντή 400 ευρώ και τμηματάρχη 250 ευρώ).
Οι νέοι προϊστάμενοι της δημόσιας διοίκησης θα έχουν πενταετή θητεία. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου καταλαμβάνουν το 77% της μοριοδότησης, που αφορά την τελική βαθμολογία έναντι 68% που ίσχυε στο παρελθόν. Συγκεκριμένα η μοριοδότηση από κάθε στάδιο εξετάσεων που θα περάσουν οι υποψήφιοι έχει ως εξής:
  • Στη γραπτή εξέταση μέχρι και 300 μόρια. Τα ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις που αφορούν θέματα αρμοδιότητας φορέα και την αξιολόγηση της συνθετικής και αναλυτικής σκέψης του υποψηφίου.
  • Συνέντευξη μέχρι 350 μόρια. Στη διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων γενικών διευθυντών και διευθυντών οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε θέματα επαγγελματικής δράσης, γνώσεων σχετικά με θέματα του φορέα και ικανότητες διοίκησης.
  • Επαγγελματικά - Τεχνικά προσόντα (μοριοδότηση)
Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 25. Το διδακτορικό δίπλωμα λαμβάνει μέχρι 200 μόρια. Ο μεταπτυχιακός τίτλος 160 μόρια. Απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ 180 μόρια. Η άριστη γνώση ξένης γλώσσας 80 μόρια.
  • Εργασιακή - Διοικητική εμπειρία
Ο χρόνος υπηρεσίας μέχρι 300 μόρια. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση γενικού διευθυντή μέχρι 380 μόρια και αναλόγως διαμορφώνεται για τις άλλες θέσεις ευθύνης
  • Ικανότητες - δεξιότητες
- Υπηρεσιακή αξιολόγηση: μέχρι 300 μόρια.
- Οι ειδικές δραστηριότητες, μέχρι 80 μόρια συνολικά. Η ηθική αμοιβή του επαίνου λαμβάνει 70 μόρια.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - ΕΘΝΟΣ, 6/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου