oaednews

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ηράκλειο. Δυο νέα προγράμματα, για τη στήριξη της απασχόλησης στην Κρήτη, ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη



   Δυο νέα κοινωνικά προγράμματα για την Κρήτη ανακοίνωσε, σήμερα από το Ηράκλειο, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου για την υλοποίηση τους.

    Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.

    Ακόμη τόνισε ότι με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στόχος είναι να υπάρξει ένα ανάχωμα στην ανεργία και να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δράσεις ζητώντας παράλληλα τη συμβολή όλων.

    Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) για την Κρήτη, ύψους 8 εκατ. ευρώ, με 7.000 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας και κάλεσε τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν ουσιαστικά, μέσα από τη δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων για την εκπόνηση του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, βασισμένο στο αναπτυξιακό πρότυπο και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η προκήρυξη του συνολικού προγράμματος αναμένεται το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

    Αναφερόμενη στις εργασιακές σχέσεις η υπουργός είπε πως όταν υπάρχει ύφεση οξύνονται τα εργασιακά προβλήματα, «γι' αυτό η Ελλάδα έχει άτυπες εργασιακές σχέσεις και μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων».

    Η κα Κατσέλη αναφέρθηκε, επίσης, και στο σχέδιο νόμου με το οποίο θεσμοθετείται η Κοινωνική Οικονομία στη χώρα, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Σημαντικό εργαλείο προς τον σκοπό αυτό είναι η ίδρυση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Με την αρωγή των τοπικών εταίρων και έχοντας σημαντικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις θα έχουν εμπορική ιδιότητα, αλλά θα προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, δίνοντας σημαντική ώθηση στο κοινωνικό επιχειρείν και την οικονομική ένταξη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

    Η κα Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου επισημαίνοντας ότι «στο μνημόνιο βρεθήκαμε επειδή ήμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν είχαμε επιλογή, πολλά από τα μέτρα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν» και σημείωσε ότι η ύφεση για το 2010 ήταν αναμενόμενη.

    Η υπουργός Εργασίας εκτίμησε, επίσης, η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τους τοπικούς παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού, τόνισε ότι από το 2013 και μετά τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

    Αναφερόμενη στην Κρήτη, τόνισε ότι είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές, καθώς -όπως είπε- δεν είναι απομονωμένη, έχει τις υποδομές και τη διέξοδο του τουρισμού. «Αυτό δεν σημαίνει ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν προβλήματα» ανέφερε, ενώ παράλληλα μίλησε για τις δυνατότητες που δίνονται, μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, για την οργάνωση υποδοχής τουριστών σε λιμάνια, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας στο σύνολο της χώρας αφορούν 55.000 θέσεις εργασίας.

    Με την ευκαιρία, όμως, είπε, θα συζητήσουμε και για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες και θα στηρίξουν 37.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα που στηρίζουν και προωθούν την εργασία στις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγάλο πρόβλημα, όπως είναι οι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι νέοι, οι γυναίκες και οι ομάδες πληθυσμού ηλικίας από 55 έως 64 χρονών, που αποτελούν μια κοινωνικό-οικονομική καινοτομία και μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μπορεί να ανοίξει τους δρόμους για πολλούς νέους.

    Νωρίτερα, έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, επικράτησε ένταση, όταν η αστυνομία εμπόδισε μέλη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), εισέλθουν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη.

    Έξω από το Επιμελητήριο είχαν συγκεντρωθεί, επίσης, μέλη της ομάδας "Δικαίωμα" που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και ανάρτησαν πανό κατά της υπουργού και κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Οι επαφές της κα Κατσέλη, συνοδευμένη από τον κ. Κεγκέρογλου, ξεκίνησαν το πρωί με επίσκεψη στον ΟΑΕΔ, ενώ το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου