oaednews

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Tρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων

Η νέα, τρίτη κατά σειρά, μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει, από 1η Ιανουαρίου 2012, και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία συζήτησαν εκτενώς ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε πολύωρη συνάντησή τους τη Δευτέρα. 


Τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αφού -όπως εξηγούν οι ειδικοί- λόγω της εκτίναξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της συρρίκνωσης των αμοιβών και της υψηλής ύφεσης που ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, το Ασφαλιστικό επανέρχεται στο επίκεντρο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη θα τεθεί το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων περίπου κατά 25% από 1ης/1/2012 και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων.

Με τα μέτρα αυτά η Κυβέρνηση, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των Ταμείων, χωρίς να υποχρεωθεί να προσφύγει σε νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων. 

Ωστόσο, σημειώνουν οι ειδικοί, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί δεδομένου ότι τα έσοδα των Ταμείων βαίνουν συνεχώς μειούμενα. 

Τα Ταμεία έχουν υποστεί απώλειες 4,5 δισ. ευρώ από τη μείωση των εισφορών λόγω της ανεργίας και της μείωσης των αμοιβών, αλλά και της αύξησης της εισφοροδιαφυγής.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2012, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, και παραλλήλως εξετάζει σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία εναλλακτικές λύσεις για την χρηματοδότηση των Ταμείων, όπως η επιβολή έμμεσων φόρων σε είδη και υπηρεσίες ή η καθιέρωση έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων. 

Μαχαίρι στις επικουρικές
Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στον ΒΗΜΑ 99,5 οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25% και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, πάντως, θα κατατεθεί με τον καινούργιο χρόνο και όχι μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. 

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η νομοθετική ρύθμιση θα προωθηθεί με διαδικασίες εξπρές και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 15%.  Ωστόσο σε ορισμένα ταμεία, που εμφανίζουν σοβαρές ζημίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα επικουρικά Ταμεία κάποιων ΔΕΚΟ και τραπεζών, η μείωση θα φθάσει έως και το 45% - 50%.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως παράλληλα, θα υπάρξει περιορισμός του εφάπαξ κατά τουλάχιστον 10%. 

Παράλληλα, με το νέο έτος θα εφαρμοσθούν και οι αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων φορέων (ΙΚΑ, ιδιωτικού τομέα, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών) και της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων χορήγησης και ποσοστού υπολογισμού της σύνταξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης η προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση των επικουρικών θα προβλέπει και την εθελοντική ενοποίηση των επικουρικών ταμείων σε ένα.

Αυστηρά μέτρα για την εισφοροδιαφυγή

Στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθεί και το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, που μεγαλώνει τη «μαύρη» τρύπα στα Ταμεία.

Ειδικότερα, θα θεσμοθετηθεί αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών, με την παραπομπή στο αυτόφωρο οφειλετών με οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ ήδη το ΙΚΑ προχωρεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Εκτιμάται δε ότι περισσότεροι από 10.000 επιχειρηματίες οφείλουν σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ήδη, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει εκδώσει εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις την «άμεση και απόλυτη εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και του μέτρου της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων σε όσους εργοδότες οφείλουν και με δική τους ευθύνη δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε προσωρινό διακανονισμό». 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και του κόστους εργασίας εντάσσεται και η μείωση κατά 10% των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στις διαδικασίες ηλεκτρονικού ελέγχου μέσω της κάρτας εργασίας.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου