oaednews

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η ανεργία απειλεί όλο και περισσότερα σπίτι



Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η χαρτοβιομηχανία «DIANA»

Στην ανεργία οδηγούνται οι 200 εργαζόμενοι της χαρτοβιομηχανίας Θράκης «DIANA» μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη της Πάνου Ζαρίτη, να καταθέσει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης. Οι προθέσεις της εργοδοσίας είχαν γίνει γνωστές εδώ και μέρες. Χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος της επιχείρησης κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης στα δικαστήρια της Ξάνθης. Αμέσως συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι, μέσα από γενική συνέλευση θα καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, ενόψει και της συζήτησης της αίτησης πτώχευσης της εταιρείας που θα γίνει στις 19 Γενάρη.
Η Χαρτοποιία Θράκης «Diana» απασχολεί συνολικά 200 εργαζόμενους. Οι 116 εργάζονται στο εργοστάσιο της Ξάνθης και άλλοι περίπου 80 στις αποθήκες της επιχείρησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη.
Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χάρτου στην Ελλάδα, κατέχοντας περίπου το 20% της εγχώριας αγοράς. Η «Diana» δεν είναι η μοναδική εταιρεία του ομίλου καθώς το Γκρουπ Zερίτη διαθέτει άλλες εταιρείες και εργοστάσια σε Βαλκάνια (Βουλγαρία), Ουγγαρία και Αίγυπτο.
Στο εργοστάσιο της Ξάνθης, με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας και καθυστέρησης καταβολής οφειλόμενων ποσών από το κράτος (επιστροφή φόρου και επιδότηση 12% του εργατικού κόστους με το οποίο οφελείται για δεκαετίες) ο όμιλος αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Από τον Αύγουστο έβγαλε σε διαθεσιμότητας τους μισούς εργαζόμενους και τον Οκτώβρη τους υπόλοιπους. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για το μήνα Νοέμβρη.
Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα που γεννά για τους εργάτες η οικονομία κι η πολιτική που θέλει τα μέσα παραγωγής στα χέρια των μονοπωλίων και όχι κοινωνικοποιημένα ώστε με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να ικανοποιούν τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες και να διασφαλίζουν σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.
Αγωνιστικοί πυρήνες σε μια σειρά χώρους
Στην εταιρεία βιολογικών προϊόντων ΣΕΒΙΣΕ, οι εργάτες παρέμειναν και χτες, για τρίτη μέρα, έξω από τις πύλες του εργοστασίου, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η εργοδοσία τους χρωστάει περίπου τρεις μήνες δεδουλευμένων, ενώ ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας εδώ και τέσσερις μέρες. Η εργοδοσία του ομίλου παραμένει άφαντη εδώ και τόσες μέρες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, όταν αντιπροσωπεία τους πήγε στην εργοδοσία απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, τα γραφεία ήταν κλειστά. Στον όμιλο (που εκτός από τη ΣΕΒΙΣΕ περιλαμβάνει και τα Cafe Plaza και την Green Farm), εργάζονται συνολικά 190 εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στη ΣΕΒΙΣΕ. Ο «Ρ» βρέθηκε στις πύλες του εργοστασίου και συζήτησε με τους απεργούς. «Είμαστε εδώ γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», μας λέει ο ένας απεργός. Και ο άλλος συμπληρώνει: «Υπάρχουν συνάδελφοι που είναι 3 μήνες απλήρωτοι και χρωστούν 3.000 ευρώ. Και δεν είναι ότι δεν είχαν λεφτά. Κάθε μέρα φέρναμε από τις παραγγελίες». Ενας ακόμη μας λέει: «Στο συνάδελφο από εδώ δεν του έδιναν 150 ευρώ προκαταβολή για να πάει να κάνει εμβόλιο στο παιδί του που είναι έξι μηνών». «Είναι ανάλγητοι», καταλήγει άλλος. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει συλλαλητήριο τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς) απαιτώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους.
Στην «3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ», οι εργαζόμενοι απαντούν στην απόπειρα της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στην εταιρεία. Στη χτεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα. Η εργοδοσία έκοψε το ρεύμα στο εργοστάσιο, για να μην ξαναπάνε στο εργοστάσιο και να πετύχει τη διάλυσή τους. Οι εργάτες κινδυνεύουν όχι μόνο να μην πάρουν καμιά αποζημίωση, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν χτες να βγάλουν καθημερινές βάρδιες περιφρούρησης στο εργοστάσιο και να παραβρίσκονται καθημερινά στο χώρο της δουλειάς τους. Ηδη έχει αρχίσει να εκφράζεται αλληλεγγύη, αφού και χτες, στη συνέλευση, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν τον αγώνα των εργαζομένων μαζικοί φορείς της γειτονιάς του 3ου και του 4ου Διαμερίσματος. Επιπλέον, αποφασίστηκε πως θα απαιτήσουν τριμερή συνάντηση με την εργοδοσία, με ταυτόχρονη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου