oaednews

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορίες γεμάτες θλίψη έξω από τον ΟΑΕΔ



 Πριν το χάραμα οι άνεργοι πιάνουν σειρά για να εισπράξουν το επίδομα
Της Μαριλης Μαργωμενου
Ενας άνδρας σού μιλάει, κάποιος άλλος σε διώχνει, «λαμόγια δημοσιογράφοι» λέει, ένας στο βάθος κάτι φωνάζει. Κάποιος σού λέει «έλα να στα πω, μη βρεθείς κι εσύ εδώ άμα γυρίσεις στην εφημερίδα με άδεια χέρια».
Κανείς δεν σε κοιτάζει στα μάτια. Σαν να ντρέπονται οι άνθρωποι. Ο Ζώης, αυτός που μου μιλάει, λέει «και ποιος φταίει; Εγώ φταίω που βρέθηκα εδώ».
Η ουρά στη Χρυσοστόμου Σμύρνης ξεκινάει πριν αρχίσει η μέρα. Είναι εννιά το πρωί κι έχει κρύο σήμερα, τόσο που οι αναπνοές αχνίζουν. Ισως γι' αυτό μοιάζουν οι άνθρωποι μ' αυτές τις εικόνες που δεν θα βλέπαμε ποτέ στην Ελλάδα. Κάτι παλιά πλάνα του Reuters, με ατελείωτους ανθρώπους στη σειρά, να τρέμουν και να μην παραπονιούνται.
Στο πεζοδρόμιο της Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη γωνία με την Π. Τσαλδάρη. Μόνο εγώ είμαι έξω απ' τη σειρά. Στον τοίχο δίπλα, άνθρωποι στοιχημένοι. Πενήντα, ίσως εξήντα στη σειρά μέχρι εκεί που πιάνει το μάτι. Μια κοπέλα μού δείχνει το χαρτί της απόλυσής της. «Αλλά κάτι έχω βρει», λέει. «Εχω ένα ραντεβού μετά». Η κυρία πίσω της μας ακούει θέλοντας και μη. «Αν δεν πάει καλά το ραντεβού, υπομονή», κάνει. Στον τόνο της το νιώθεις, είναι σίγουρη πως τίποτε δεν θα πάει καλά.
Η Μαρία είναι δύο χρόνια άνεργη - το 2009 την έδιωξαν απ' το μαγαζί με τα αθλητικά. «Ξεκίνησα πωλήτρια, έφυγα προϊσταμένη», λέει. Ενα πρωί, βρέθηκε με το χαρτί απόλυσης στην οδό Ακρωνος, εκεί όπου ήταν τότε ο ΟΑΕΔ. «Είπα, για λίγο είναι». Μήνα με το μήνα, η ουρά απ' την Ακρωνος απλώθηκε ώς την οδό Δαμάρεως. «Μερικές φορές έφτανε εκατό, διακόσια μέτρα πέρα, ώς την οδό Μάνου».
Η Μαρία ήταν ακόμα εκεί. Χαμηλώνει τη φωνή. «Πριν από δύο χρόνια έβγαζα τόσα λεφτά, που έβαζα και στην άκρη, το πιστεύεις;», λέει σαν να ντρέπεται. Πριν από δύο χρόνια σε αυτό το πεζοδρόμιο δεν είχε κόσμο. Το 2009 απέχει απ' το σήμερα όσο η οδός Μάνου απ' την οδό Δαμάρεως. Από εκεί όπου έγραφε τραγούδια ο Χατζιδάκις, μέχρι εκεί όπου έγραφε προκηρύξεις ο Κουφοντίνας: δύο στενά μακριά. Η κυρία Μαρία με κοιτάζει μ' αυτό το ύφος που θα πει «τι σημασία έχουν όλ' αυτά;». Ρίχνει το βάρος της στο άλλο πόδι. «Τώρα, στην ουρά του Βύρωνα». Κρατάει τα χαρτιά στο χέρι, και τα δάχτυλά της είναι μπλε. Δέκα το πρωί, κι ακόμα στο πεζοδρόμιο. Δεν έχει καν μπει στα γραφεία. Το κτίριο με τις τζαμαρίες, δέκα βήματα μακριά. Προχωράμε μαζί προς τα εκεί. ΟΑΕΔ Βύρωνα. «Ενα βήμα τη φορά», λέει η Μαρία. Για σήμερα, το βήμα της θα είναι να πάρει το επίδομα.
Τι μπορείς να κάνεις με 416,5 ευρώ; «Τι μπορείς να μην κάνεις, έτσι το σκέφτομαι εγώ». Μπορείς να μην πληρώνεις ενοίκιο - ο Ζώης μένει ξανά με τους δικούς του, στα 38 του. Μπορείς να μη βγαίνεις, να μην πηγαίνεις διακοπές ούτε καν επισκέψεις. «Η πλήξη μοιράζεται δωρεάν και σε αφθονία», λέει η Εύη. Ο άνδρας πίσω της την κοιτάζει περίεργα. Εργάτης, πενήντα τεσσάρων ετών. Η Εύη ντρέπεται. Επτά χρόνια στη διαφημιστική, «ατάκες μόνο έμαθα να φτιάχνω», λέει. Αλλά ο άνδρας σκέφτεται κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό. «Μπορείς να μην παίρνεις ρούχα στα παιδιά σου;», γυρίζει και απαντά στην αρχική ερώτηση. «Και μπορείς να κάνεις πως δεν σε πειράζει».

10 σχόλια:

  1. Αυτή είναι η Ελλάδα που οραματίστηκαν οι πολιτικοί που μας κυβερνούν τόσα χρόνια? Αυτή είναι η Ελλάδα που κατάφεραν και έφτιαξαν? Για τις υπηρεσίες που προσέφεραν σε αυτή την Ελλάδα ζητάνε τα αναδρομικά τους αυτοί που βρίσκονται στη λίστα της ντροπής? Η ηθική απαξία που συνοδεύει τη διαδρομή των περισσότερων πολιτευτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Τα κατορθώματα τους τα βιώνουμε. Μέσα τους, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εστία άγχους και προβληματισμού.Οι οικονομικές τους καβάτζες είναι μεγάλες. Οι περισσότεροι μπήκαν με δανεικά στην πολιτική και βγήκαν με γερά πουγκιά. Η παντελής απουσία συνείδησης που τους διακρίνει (έλλειψη "τσίπας" κατά το λαϊκότερο),δεν τους αφήνει να δούνε πέρα από την μύτη τους...την ξεφτίλα. Και η ισχνή μνήμη και η ηλιθιότητα θα οδηγήσει πολλούς να τους ξαναψηφίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ GREEK SHARK, συμφωνώ μαζί σου σε όλα, ωστόσο το σπουδαιότερο είναι το τελευταίο που αναφέρεις " η ισχνή μνήμη και η ηλιθιότητα θα οδηγήσει πολλούς να τους ξαναψηφίσουν". Εδώ δηλαδή είναι που πρέπει να δοθεί η μάχη γιατί αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Πρέπει βέβαια να πούμε ότι δεν είναι εύκολο πράμα η καταψήφιση του πολιτικού κατεστημένου γιατί έχει δημιουργήσει πολλές εξαρτήσεις και εξακολουθεί να δημιουργεί και εξαρτήσεις και προσδοκίες ..ίσως η απαίτησή μας για αλλαγή του πολιτικού συστήματος με παράλληλη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού... ίσως ..αλλά θέλει δουλειά από τη μεριά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ. ΑΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περί των αποδοχών των Δ.Ε υπαλλήλων του δημοσίου.
    Ήταν ένα μεσημέρι του Δεκέμβρη 2011 που πληροφορήθηκα ότι στην διάρκεια της προϋπηρεσίας μου, προσέφερα υπηρεσίες πολύ κατώτερης ποιότητας σε σχέση με συναδέλφους ΤΕ και ΠΕ, έτσι χωρίς κάποια έρευνα ή χωρίς αξιολόγηση της ποσότητας και της ποιότητας της προσφοράς μου. Φαίνεται λοιπόν πως Οι θεολόγοι, γεωπόνοι ,μηχανικοί και πάσης φύσεως ειδικοί, κάνουν καλύτερα ποιο σωστά τις τέσσερις αριθμητικές πράξεις που χρειάζεται η υπηρεσία μου για να διεκπεραιώσει τις εργασίες της. Μάλλον ο ΠΕ έχει καλλιεργήσει την εργατικότητα και την συνείδησή του σε μεγαλύτερο βαθμό και μάλλον τόσο περισσότερο ώστε να αξίζει να αμείβονται με τόσο μεγάλη διαφορά από εμένα. Έχει αποδειχθεί λοιπόν και από την επιτελική λειτουργία του κράτους η άριστη οργάνωση και αποτελεσματικότητα του ,από ανθρώπους αυτής της κατηγορίας . Τελευταία μάλιστα ακούγεται (στο πλαίσιο της διάσπασης του σχεδόν ανύπαρκτου μετώπου των εργαζομένων ),ότι επιτέλους το δημόσιο θα απαλλαγεί από το άγος των ΔΕ που το βαρύνουν και θα τραβήξει προς πεδία δόξης λαμπρά.
    ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ,ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΟ πογκρόμ κάποιων αληθινά κομπλεξικών που δυστυχώς αποφασίζουν και που πολλοί απ αυτούς χρύσωσαν τα βαλκάνια και την υφήλιο για να πάρουν το χαρτί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε "ΧΟΤΖΑ" , νομίζω, (και δεν είμαι ο μόνος που το νομίζει), ότι αφού είναι έτσι εμείς οι "δευτεροκλασάτοι" ΔΕ πρέπει να κάνουμε "στην άκρη" και να αφήσουμε τους, κατά τα άλλα συμπαθείς, ΠΕ να αναλάβουν.Να σταματήσουμε να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά και να αφήσουμε (επιτέλους) τους γεωπόνους , νηπιαγωγούς κλπ κλπ να αναδειχθούν εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή που τελείως καταχρηστικά μονοπωλούσαμε μέχρι σήμερα.
    Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσω να δουλεύω με αυτούς τους ρυθμούς και ο εργοδότης μου να με πληρώνει τόσο σημαντικά λιγότερο , επειδή δεν είμαι (για παράδειγμα) ιχθυοκαλλιεργητής ή επειδή δεν είμαι απόφοιτος φυτικής παραγωγής.ΤΕΡΜΑ , κυρίες και κύριοι.Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε.Αφού οι ΠΕ έχουν τόσο σημαντική οικονομική διαφορά από εμάς τους ΔΕ , ας δουλέψουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.Αυτοί και μόνο αυτοί.Αυτοί που αμείβονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν μέχρι πριν 2 μόλις χρόνια είχε φτάσει η κάθε θείτσα 50άρα ΔΕ να παρέχει ανειδίκευτη εργασία συνεπικουρούμενη από 2-3 stage και να αμείβεται με σχεδόν 2.000€ λες και είχε καμιά πολυετή καριέρα στελέχους σε πολυεθνική δεν άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται...
    Ούτε καν ο Πάγκαλος δεν μιλούσε.
    Αλλά ξέχασα: τότε λεφτά υπήρχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πΟΛΗΥ ΚΑΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ ΤΟ "ΚΑΛΗ"...ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΚΟΤΗΤΑ ΠΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ GREEK SHARK:EXEIS POLY DIKIO ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΗΝ HLIΘΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ. ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ "ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ" Η 50ΑΡΑ "ΘΕΙΤΣΑ" ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ 800-900 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕ 3000.ΣΩΣΤΑ ? ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ Η "ΘΕΙΤΣΑ" ΔΕΝ ΗΤΑΝ 50ΑΡΑ ΑΛΛΑ 25ΑΡΑ , ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΝΑ ΣΦΟΥΓΚΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΗΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΣ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η 50ΑΡΑ "ΘΕΙΤΣΑ" ΔΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΕ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΖΑΜΠΟΝΟΚΟΠΤΙΚΗΣ / ΧΛΟΟΚΟΠΤΙΚΗΣ , ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΔΕΝ ΑΜΟΙΒΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟ ΑΛΛΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή