oaednews

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«Κατεβάζουν ρολά» 55.000 καταστήματα το 2012

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που εμπεριέχονται στην Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου για το 2012 που εκπόνησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η οποία αναμένεται να δοθεί το μεσημέρι στην δημοσιότητα. 


Αναλυτικότερα, προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση των πωλήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέα «λουκέτα», μείωση της απασχόλησης και αβεβαιότητα για το μέλλον, στοιχεία που συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα ασφυξίας στην εγχώρια αγορά. 

Η κατάσταση αναμένεται να είναι αποκαρδιωτική, καθώς στην ετήσια έκθεση εκτιμάται ότι περισσότερες από 55.000 εμπορικές επιχειρήσεις θα... κατεβάσουν ρολά, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά και οδηγώντας χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στην ανεργία. Και αν οι εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ επιβεβαιωθούν, τότε τα «λουκέτα» τη διετία 2011-2012 θα ξεπεράσουν τα 120.000, δημιουργώντας κυριολεκτικά συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και ακόμη μεγαλύτερο ντόμινο ύφεσης σε όλο το εύρος της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα περισσότερες από 145.000 εμπορικές επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις δύο, αναμένεται να προχωρήσουν σε... στάση πληρωμών το 2012, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, απόρροια της παρατεταμένης ύφεσης και της καθίζησης της αγοραστικής κίνησης, ενώ πάνω από 100.000, δηλαδή περίπου μία στις τρεις, αναμένουν μείωση στις πωλήσεις τους τη νέα χρονιά. 

Επίσης, μία στις τρεις θα «παγώσει» τις επενδύσεις της το 2012, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και στο επίπεδο της απασχόλησης, καθώς μόνο 5 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα κρατήσουν σταθερό το προσωπικό τους. Ένα νέο στοιχείο, το οποίο αναδύεται στην Έκθεση είναι η αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί στο εμπόριο, με μία στις τέσσερις επιχειρήσεις να αδυνατεί να προβλέψει την εξέλιξη βασικών μεγεθών.

Σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα έχουν απώλειες στις πωλήσεις τους, ενώ τέσσερις στις πέντε υποστηρίζουν ότι η κερδοφορία τους έχει επιδεινωθεί. Την ίδια στιγμή, η επενδυτική άπνοια που σημειώθηκε το 2010, φέτος εντάθηκε και, παράλληλα, η πλειονότητα των εμπόρων δηλώνει ότι μείωσε τις επενδύσεις της. Επιπλέον, περιορίσθηκε σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό στασιμότητας των υποχρεώσεων.

O Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι για κάθε ένα μαγαζί που κλείνει γίνεται πιο δύσκολη η ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παρέθεσε τους άξονες της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει «την κατάλληλη στιγμή» όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόκειται για το χτύπημα στα καρτέλ, προκειμένου να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, για τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, το χτύπημα του παρεμπορίου, τον περιορισμό των καθημερινών διαδηλώσεων, τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι στενά συνδεδεμένα με τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου και όχι με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Πρότεινε ένα σχέδιο τριών σημείων το οποίο κατά τη γνώμη του μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά. Συγκεκριμένα πρότεινε τη δημιουργία οικονομικής ασπίδας προστασίας στο εμπόριο, τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού για την ενίσχυση της ρευστότητας και διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου