oaednews

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μιχάλης Χάλαρης:1.500 επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν το δώρο στους εργαζόμενους


Βροχή καταγγελιών στο  ΣΕΠΕ για μη καταβολή του δώρου

Ξεπερνούν τις 2.000 οι καταγγελίες που έχει δεχθεί από εργαζόμενους φέτος το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για τη μη καταβολή του δώρου. Τα στοιχεία αφορούν όλη την επικράτεια.


Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Μιχάλη Χάλαρη, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, αριθμό πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, οπότε οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν περί τις 300 επιχειρήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγγελιών, το ΣΕΠΕ θα προχωρήσει στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών μηνύσεων. Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών, αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους. Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας, ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

1 σχόλιο:

  1. Μέσα στις 1500 επιχειρήσεις είναι και οι ΕΠΑΣ του Οαεδ που δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων στους ωρομισθίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή