oaednews

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Νεανική επιχειρηματικότητα ενάντια στην κρίση




Η νεανική καινοτομία, η επιχειρηματική πρωτοτυπία και η εξωστρέφεια συνιστούν εργαλείο οικονομικής ανάτασης
και ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικών κρίσεων. Η πρώτη όμως έκθεση των νέων στη λογική και το όραμα της υγιούς επιχειρηματικότητας φαίνεται πως συνήθως καθυστερεί ή δεν γίνεται ποτέ. Μάλιστα, στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον συχνά απουσιάζουν οι πολιτικές και τα κίνητρα ενίσχυσης των νέων καινοτόμων προσπαθειών.


Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αλλάξουν ειδικές οργανώσεις και σύλλογοι νεανικής επιχειρηματικότητας με στοχευμένες παρεμβάσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και επιχειρηματικούς φορείς.

To «Open Coffee» συνιστά σημείο συνάντησης ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον την τεχνολογία και το επιχειρείν. Από τον Ιούνιο του 2007 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 συναντήσεις σε 8 πόλεις ανά την επικράτεια, εκθέτοντας εκατοντάδες παραδείγματα τεχνολογικού επιχειρείν σε χιλιάδες δυνητικούς επιχειρηματίες. Οι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο συναντήσεις επικεντρώνονται στη δικτύωση συνοδεία καφέ και πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύνδεσμος των Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος, με διακριτικό τίτλο «Young Leaders» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ιδρύθηκε το 2007 από ομάδα νέων επιχειρηματιών με σκοπό την προώθηση και την προαγωγή της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, μέσω δυναμικών και καινοτόμων δράσεων. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη των επιδιώξεων και των στόχων του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση της ικανότητας των νέων επιχειρηματιών να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία με την αποτελεσματική διαχείριση και την ικανότητα προσαρμογής στις παγκόσμιες τρέχουσες εξελίξεις.

Οι «Young Leaders» αποτελούν έναν υποσχόμενο σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών καθώς, ουσιαστικά για πρώτη φορά, ένας φορέας συγκεντρώνει ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νέων σε ηλικία ενεργών επιχειρηματιών κυρίως από το εμπόριο, την βιομηχανία, τις κατασκευές, τη ναυτιλία, την πληροφορική, την υγεία, την διαφήμιση και την εκπαίδευση.

Η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος (ΟΕΣΥΝΕ) ιδρύθηκε το 2001. Ένα χρόνο αργότερα έγινε μέλος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών - «YES for Europe» που αποτελεί τον κύριο οργανισμό έκφρασης της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη με πάνω από 40.000 νέους επιχειρηματίες και πλήρη εκπροσώπηση σε θεσμικά όργανα

«Η επιχειρηματικότητα έχει στρεβλωθεί στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Αντί να είναι η πραγμάτωση της δημιουργικότητας, αντί να είναι η δυνατότητα του καθενός να αλλάξει τη μοίρα του με τη δημιουργική και ομαδική εργασία, έχει γίνει συνώνυμο της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς και του κρατικοδίαιτου», τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, Δημήτρης Τσίγκος, ο οποίος για το 2011 διατελεί και πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητα Νέων - ΣΕΝ είναι Μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική οργάνωση εκπορευόμενη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό «Junior Achievement». Στηρίζεται από 76 εταιρείες-μέλη και το, ΣΕΒ, ενώ λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας εντός του σχολικού προγράμματος εφαρμόζοντας ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου