oaednews

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 20% ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ


Η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ όπως προκύπτει από τα δεδομένα που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας για την ενδιάμεση έκθεση, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα νοικοκυριά που έχουν δύο κι όχι έναν άνεργο, όπως επίσης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων!

Ειδικότερα, πέρα από τη πρόβλεψη για ανεργία πάνω από 18%, επισημαίνεται ότι συνυπολογίζοντας τον αριθμό των ατόμων που δεν αναζητούν εργασία επειδή πιστεύουν ότι δεν θα βρουν, εκείνων που δεν αναζητούν εργασία για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς και εκείνων που εργάζονται με μερική απασχόληση επειδή δεν μπορούν να βρουν εργασία με πλήρη απασχόληση, το ποσοστό ανεργίας-υποαπασχόλησης το β’ τρίμηνο του 2011 φθάνει περίπου στο 21%! Λόγω των ανωτέρω εξελίξεων έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά στα οποία κανένα άτομο δεν εργάζεται – από 9,8% το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε 12,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Ανησυχητική είναι, επίσης, η άνοδος του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων, δηλ. των ατόμων που έχουν παραμείνει άνεργα πάνω από έτος, επί του συνολικού αριθμού των ανέργων (α’ εξάμ. 2010: 46,2% , α’ εξάμ. 2011: 48,8%). Η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιθανότητες ένταξης σε θέση εργασίας μειώνονται όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της ανεργίας. Σύμφωνα με τη ΤτΕ, η ανεργία μετατρέπεται έτσι σε διαρθρωτική και δημιουργείται κίνδυνος να εμφανιστούν ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό ανεργίας, κενές θέσεις εργασίας και πληθωρισμός. Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για το ποσοστό της διαρθρωτικής ανεργίας στην Ελλάδα δείχνουν ότι αυτό έχει ήδη αυξηθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα μεταξύ 2008 και 2010 (από 8,9% σε 9,9%).
Αυτό που προκαλεί, δε, ιδιαίτερη αίσθηση και αποτελεί απάντηση στη συνταγή της Τρόικας, είναι ότι η αύξηση του ποσοστού εκείνων που εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης του ενός μήνα (α’ εξάμηνο 2010: 6,0%, α’ εξάμηνο 2011: 7,7%) επί του συνόλου των απασχολουμένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της ΤτΕ, σημαντικό ποσοστό εκείνων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το κάνει επειδή δεν μπόρεσε να βρει μόνιμη εργασία…
πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου