oaednews

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΟΑΕΔ: Περικοπές στα επιδόματα



Η άνοδος της ανεργίας και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 50% φέρνουν σε δεινή θέση τον οργανισμό
Μειωμένη κατά 50% θα είναι το 2012 η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού προς τον ΟΑΕΔ σε σχέση με φέτος.
Ο προϋπολογισμός του 2011 είχε πρόβλεψη 1 δισ. ευρώ, ενώ στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το ποσό της επιχορήγησης είναι 500 εκατ. ευρώ. Με την παραδοχή της τρόικας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία θα παρουσιάσει και άλλη αύξηση και θα κυμανθεί γύρω στο 18,5% μεσοσταθμικά, προδιαγράφεται η συρρίκνωση των επιδομάτων ανεργίας και του αριθμού των δικαιούχων.
Το τρέχον έτος ο ΟΑΕΔ διαθέτει περί τα 200 εκατ. ευρώ το μήνα σε επιδόματα ανεργίας. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και αποδίδεται από τα ταμεία. Ωστόσο, λόγω της μείωσης που εμφάνισαν στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση 1,1 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Με τις τακτικές επιχορηγήσεις να είναι του χρόνου λιγότερες και τις εισφορές επίσης, λόγω αύξησης της ανεργίας και μείωσης των μισθών, ο οργανισμός δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε δανεισμό.
Πρόβλημα με τα επιδόματα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του οργανισμού Η. Κικίλιας, δεν υπάρχει. «Η μείωση των προϋπολογισθέντων πόρων από τον τακτικό προϋπολογισμό σίγουρα επιφέρει ακόμα περισσότερες δυσκολίες. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε, και στην ανάγκη θα χρησιμοποιήσουμε το ομόλογο που διαθέτει ο οργανισμός ως βάση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το ενδεχόμενο μη πληρωμής των επιδομάτων ανεργίας».
Το επόμενο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου είναι το πιο κρίσιμο για τα οικονομικά του ΟΑΕΔ. Ηδη, λόγω της αύξησης της ανεργίας τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού είναι οριακά: «Το πρώτο 9μηνο του 2011 ο μέσος μηνιαίος αριθμός επιδοτούμενων ανέργων ήταν 242.000, αυξημένος κατά 8% σε σχέση με τον αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ωστόσο, η δυσκολότερη περίοδος είναι πάντα το χειμερινό εξάμηνο (Οκτώβριος - Μάρτιος) που ο μέσος μηνιαίος αριθμός επιδοτούμενων έφτασε τους 256.000, με μέγιστο σημείο τον Μάρτιο, με 306.000 επιδοτούμενους ανέργους. Στο βαθμό που θα αποδοθούν οι προγραμματισμένοι πόροι στον οργανισμό, πιστεύω ότι θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».
Οι προτάσεις για μείωση του επιδόματος που είχαν πέσει στο τραπέζι από την τρόικα, δεν συζητούνται. Ωστόσο το ποσό των 450 ευρώ που παίρνουν οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ποσοστό που αντιστοιχεί στο 60% του βασικού μισθού της γενικής συλλογικής σύμβασης. Με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού ο ΟΑΕΔ μπορεί να βγάλει οριακά και το 2012. Στην περίπτωση όμως που διαψευστούν και πάλι οι προβλέψεις για την ύφεση και την ανεργία, τότε, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του οργανισμού, αυτή η οριακή κατάσταση μπορεί να ανατραπεί: «Οι βασικές πηγές για την πληρωμή των επιδομάτων και των λοιπών παροχών αποτελούν τα έσοδά του από το ΙΚΑ, δηλαδή οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, και ο τακτικός προϋπολογισμός. Στις πηγές αυτές προστίθενται πλέον και οι έκτακτοι πόροι υπέρ ανεργίας που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα. Πιστεύω ότι χωρίς μια οξύτατη και απότομη αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων το άθροισμα των πόρων αυτών επαρκεί για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της επόμενης χρονιάς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου