oaednews

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

H Ελλάδα μπορεί να μειώσει την ανεργία, εκτιμά έκθεση ΣΕΒ-McKinsey


Μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ μπορεί να πετύχει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη του οίκου McKinsey, που προτείνει την εφαρμογή συγκεκριμένων προτάσεων.



Η μελέτη, με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα και περιλαμβάνει 100 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη.



Πάντως έχει ήδη παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, την τρόικα αλλά και σε επιχειρηματικούς συνδέσμους και μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με τους οποίους ο ΣΕΒ διατηρεί διαύλους επικοινωνίας.



Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει τη μελέτη ως «εργαλείο συναίνεσης» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αλλά και κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων.



Σκοπεύει να επισημάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, ότι η μελέτη είναι ένας σύγχρονος Οδικός Χάρτης Ανάπτυξης που μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική βάση για μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική «συναίνεση στην πράξη με στόχο την ανόρθωση της χώρας».



Σύμφωνα με τις πηγές, θα υπάρξουν και άλλες, εξειδικευμένες προτάσεις από τον ΣΕΒ για ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων.



Η μελέτη της McKinsey επικεντρώνεται σε πέντε παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (τουρισμός, λιανεμπόριο, ενέργεια, βιομηχανία και γεωργία) και οκτώ αναδυόμενους. Στις προτάσεις του διεθνούς οίκου περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεταξύ άλλων τα εξής:





•Άμεση εφαρμογή καθολικής προσπάθειας στο σύνολο της οικονομίας, μείωση του όγκου και του παρεμβατισμού του κράτους, απελευθέρωση της οικονομίας, ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και ιδιαίτερα της εξωστρέφειας.

•Ο επιχειρηματικός κόσμος να επιδιώξει τη δημιουργία μεγάλων μονάδων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και να υιοθετήσει πιο αποδοτικές μεθόδους παραγωγής. Επίσης, να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού.

•Να αρθούν τα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη που κρύβονται σε ένα περίπλοκο πλέγμα νόμων και λειτουργικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Για παράδειγμα, επισημαίνεται στη μελέτη, οι επενδύσεις αποθαρρύνονται από τους υπερβολικούς ελέγχους, τη συσσώρευση υποθέσεων στα δικαστήρια, την περίπλοκη φορολογία και τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που δημιουργεί η μεγάλη παραοικονομία.

Η McKinsey υπογραμμίζει ακόμη την αλληλεξάρτηση μεταξύ των πέντε μεγάλων κλάδων της οικονομίας, με την έννοια ότι η ανάπτυξη του ενός έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στον άλλο. Για παράδειγμα, από τα 18 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει ο τουρισμός την επόμενη δεκαετία, τα 3 δισ. αντιστοιχούν σε αύξηση των παραγγελιών προς τη μικρή και βαριά βιομηχανία.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου