oaednews

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Γελοιογράφοι σε κρίση


Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη


Σε μια εποχή που συναντάς στους δρόμους σκυθρωπά πρόσωπα, σε μέρες που το γέλιο μοιάζει είδος υπό εξαφάνιση, εκείνοι περνούν στην αντεπίθεση. Εξι έλληνες σκιτσογράφοι σχεδιάζουν και σχολιάζουν την Ελλάδα του Μνημονίου

Με το πενάκι τους ξορκίζουν την κρίση. Με σάτιρα στηλιτεύουν πολιτικούς και πολιτική. Στο στόχαστρό τους και οι ευρωπαίοι πρωταγωνιστές της κρίσης. «ΔΝΤ και Μνημόνια με εξοντωτικούς όρους εσείς; Σκίτσα με βιτριολικό χιούμορ εμείς», απαντούν οι γελοιογράφοι, που αφήνουν τα πόστα τους - τις μόνιμες στήλες εφημερίδων, περιοδικών - και εκτίθενται. Ισως και για να περάσουν το μήνυμα ότι το σκίτσο, η γελοιογραφία, είναι ένα είδος τέχνης. Ενα στρέμμα γέλιου υπόσχονται 24 γελοιογράφοι εφημερίδων που θα παρουσιάσουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από την επικαιρότητα στο Μουσείο Μπενάκη, επί της Πειραιώς, στην έκθεση «Με το Μ... πενάκι των γελοιογράφων».
Οι σκιτσογράφοι του Τύπου αφήνουν για λίγο τον μοναχικό τρόπο δουλειάς τους κατά μέρος και δίνουν ραντεβού με τους αναγνώστες τους στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς και με το σκεπτικό «να πλησιάσουμε το κοινό μας και μέσα από άλλους τρόπους», ανέφερε η σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα από το «Πρώτο Θέμα» που έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο.
«Οτιδήποτε έχει χαμόγελο μέσα του, έχει πάντα ένα κοινό», σημείωνε ο Κώστας Μητρόπουλος και εξέφραζε τον προβληματισμό του για την υποχώρηση του κοινωνικού σκίτσου απέναντι στην πολιτική γελοιογραφία. «Θα έπρεπε να βλέπουμε και την εύθυμη πλευρά της ζωής αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο αυτό τώρα». Αισιοδοξεί πάντως. «Το Μπενάκη έχει ένα κοινό που το επισκέπτεται για να δει σοβαρά πράγματα. Ε, είναι ευκαιρία να δει και μερικά αστεία». Κάπου 70 σκίτσα τυπωμένα πάνω σε μουσαμάδες, προσαρμοσμένα σε ειδικούς ορθοστάτες, εμπνεύσεις των τελευταίων δύο χρόνων - με «μούσα» την οικονομική κρίση - αποτύπωσαν με το πενάκι τους 24 γελοιογράφοι: Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης («Realnews»), Κώστας Γρηγοριάδης («Ριζοσπάστης»), Πάνος Ζάχαρης ή Πάνος («Το ποντίκι»), Πέτρος Ζερβός («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»), Γιάννης Καλαϊτζής («Ελευθεροτυπία»), Μιχάλης Κουντούρης («Ελεύθερος Τύπος»), Γιάννης Κυριακόπουλος ή ΚΥΡ («Το Βήμα»), Ηλίας Μακρής («Η Καθημερινή»), Πάνος Μαραγκός («Εθνος»), Βασίλης Μητρόπουλος ή BAS, Κώστας Μητρόπουλος («ΤΑ ΝΕΑ»), Εφη Ξένου («ΤΑ ΝΕΑ», «Το Βήμα»), Βασίλης Παπαγεωργίου («Ριζοσπάστης»), Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης («Η Καθημερινή»), Κατερίνα Σχοινά, SOLOUP («Το ποντίκι»), Στάθης Σταυρόπουλος ή Στάθης («Ελευθεροτυπία»), Ηλίας Ταμπακέας («Ελευθεροτυπία»), Δημήτρης Χαντζόπουλος («ΤΑ ΝΕΑ»), Παναγιώτης Μήλας, Σπύρος Δερβενιώτης («free Sunday») και Μαρία Τζαμπούρα («Πρώτο Θέμα»).
Δεν είναι όμως μόνο οι καταξιωμένοι γελοιογράφοι των εφημερίδων που εκθέτουν αυτές τις ημέρες τη δική τους άποψη για την κρίση. Περίπου 160 σκίτσα που φιλοτέχνησαν σκιτσογράφοι του Κέντρου Εφηρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη φιλοξενούνται από τις 20 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Σκίτσα αφοπλιστικά. «Και να σκεφτείτε ότι ο μικρότερος είναι 8 ετών και ο μεγαλύτερος 15 ετών», σημείωνε η διευθύντρια του Κέντρου, Τζένη Ορνεράκη. Μάλιστα ένας της «συμμορίας», ο Ηλίας Χατζηαντώνης, έκανε ταινία animation μαζί με άλλους τέσσερις συμμαθητές του με τίτλο «Η πτώση του κυρίου ΔΝΤ». Η ομοβροντία γελοιογραφιών ενάντια στην κρίση δεν σταματάει εδώ. Στη δεύτερη διεθνή έκθεση γελοιογραφίας, με θέμα την ανεργία, που διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Υμηττού, συμμετέχουν σκιτσογράφοι από όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ο Κορεάτης Wonsoo (Γουονσού) γνωστός στην διεθνή κοινότητα γελοιογράφων ως Kochuboo («Μεγάλη μύτη»), ο οποίος είναι 78 ετών και σχεδιάζει τέσσερα σκίτσα την ημέρα, οι Amorim και Ronaldo από τη Βραζιλία, ο Raul Alfonso Grisales ή Guaico από την Κολομβία (με διαπιστευτήρια της δουλειάς του σε ΗΠΑ, Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία), ο Ρουμάνος Horia Crisan και ο Κινέζος Zhao Yun Sheng. «Η ανταπόκριση οφείλεται στην ευαισθητοποίηση των γελοιογράφων, ερασιτέχνες στην πλειονότητά τους, αλλά με διεθνείς διακρίσεις αρκετοί», έλεγε ο Γιάννης Κάλτσας, υπεύθυνος για την έκθεση «που δεν έχει βραβεία, διακρίσεις ή χρηματικά έπαθλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου