Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η παράταση της κρίσης στη Θεσσαλονίκη έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απευθύνεται στους συγκεντρωμένους έξω από το Δημαρχείο με μια χαρακτηριστική κίνηση του χεριού του
Ολα τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης τέθηκαν χθες στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και στη συνάντηση-σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους των φορέων της πόλης, παρουσία 16 υπουργών και υφυπουργών.
Στην είσοδο του Δημαρχείου, χθες το μεσημέρι, τον κ. Παπανδρέου περίμεναν μέλη του ΠΑΜΕ, με συνθήματα και αποδοκιμασίες, χωρίς όμως να δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Συνοδευόμενος από τον κ. Μπουτάρη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός μπήκε στο κτίριο από την εξωτερική σκάλα που βρίσκεται 50-60 μέτρα μακριά από το σημείο της συγκέντρωσης.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους και τους ευχαρίστησε κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι στο μέρος της καρδιάς και στη συνέχεια είχε για περισσότερη από μία ώρα συνομιλία με τον Γ. Μπουτάρη στο γραφείο του για θέματα του δήμου, ενώ συνάντησε και τους επτά αντιδημάρχους.
Στην κλειστή σύσκεψη που ακολούθησε, ο κ. Παπανδρέου και 16 υπουργοί και υφυπουργοί άκουσαν τα αιτήματα των φορέων της πόλης, που εστιάστηκαν στα θέματα της οικονομίας.
Οι 14 εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων τού περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο θέμα της απασχόλησης και της αποβιομηχάνισης και ζήτησαν τη λήψη μέτρων για την τόνωση της αγοράς.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ανέφερε ότι η πραγματική ανεργία στον νομό είναι 27% και εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 30% ως το τέλος του χρόνου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Ν. Πέντζος, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις είναι ανυπεράσπιστες απέναντι στο κράτος και έκανε προτάσεις προς τον πρωθυπουργό που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, την επιδότηση της εργασίας, την εξυγίανση του συστήματος πληρωμών, την αναθέρμανση του κλάδου των κατασκευών και της οικοδομής.
Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Λακασάς, ο οποίος τόνισε ότι οι καιροί επιτάσσουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην ελληνική παραγωγή και εξωστρέφεια.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
Επιμένουμε στον δρόμο των αλλαγών
Το δίλημμα ότι υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας των αλλαγών και ο άλλος της καταστροφής, έθεσε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου, αφού αναγνώρισε τα προβλήματα της ύφεσης και της ανεργίας που αντιμετωπίζει η Β. Ελλάδα, αναφέρθηκε στο μεταβατικό και δύσκολο στάδιο που βρίσκεται η χώρα, από μια οικονομία εξαρτημένη και πελατειακή σε μία οικονομία παραγωγική και δημιουργική.
"Γι' αυτό -όπως είπε- χρειάζεται να κάνουμε μια βασική επιλογή: να αλλάξουμε. Γιατί υπάρχουν δύο δρόμοι.
Ο ένας δρόμος είναι των μεγάλων αλλαγών για μια παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα.
Ο άλλος δρόμος είναι ο δήθεν εύκολος, που δεν βλέπει τα προβλήματα κατάματα, αλλά τελικά είναι ανεύθυνος και φέρνει την καταστροφή".
Τέλος, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιμένει στον δρόμο των αλλαγών, γιατί δημιουργεί σταθερότητα και ανοίγει προοπτικές και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου