oaednews

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φοβίζει την κυβέρνηση η αύξηση της ανεργίας


Ρεπορτάζ Θ. ΤΖΑΛΑΒΡΑΣ

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δυσμενή εξέλιξη του μετώπου της ανεργίας χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.



Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της γγ του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, ο κ. Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε εμμέσως τους φόβους ότι η ανεργία στο τέλος του χρόνου μπορεί να αγγίξει και το 20% αν στο μεταξύ δεν ληφθούν ανάλογα μέτρα συγκράτησής της.



«Σήμερα στον ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 800 χιλιάδες άνεργοι, από τους οποίους επιδοτούνται οι 200 χιλιάδες. Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα εισέλθουν στο ταμείο ανεργίας επιπλέον 100 με 120 χιλιάδες εργαζόμενοι», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί δέσμη πολιτικών για τη συγκράτηση της ανεργίας σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά πολιτικές για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και ο δεύτερος την κατάρτιση και τον επαναπροσανατολισμό των εργαζομένων.



ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο τρίτος άξονας αφορά την απασχόληση ανέργων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας με φορείς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ειδικά για την περίπτωση αυτή ο κ. Κουτρουμάνης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα προγράμματα αυτά δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν αν δεν διασφαλισθεί η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων πρόσληψης.



«Ολες οι προσλήψεις, ακόμη και για ένα μήνα, θα γίνουν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, είτε αφορούν τον δημόσιο τομέα είτε επιδοτούμενες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο υπουργός.



Λίγο νωρίτερα η κυρία Παπαρήγα, αναφερόμενη ακριβώς σε αυτές τις προσλήψεις, είχε κάνει λόγο για τη δημιουργία νέας στρατιάς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων - ομήρων στο Δημόσιο. Ο κ. Κουτρουμάνης αντέτεινε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν οι πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος, όπως έγινε με τα προγράμματα STAGE και την ανασφάλιστη εργασία των 450 ευρώ.



Εξήγησε ότι τα προγράμματα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν αμοιβή 625 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η πρακτική της επιχορήγησης επιχειρήσεων, που έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους επιχειρηματίες να αποκομίσουν κέρδη εισπράττοντας αρχικά την επιχορήγηση για την απασχόληση εργαζομένων και στη συνέχεια έκλειναν την επιχείρηση.



Η κυρία Παπαρήγα στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα σήμερα οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, αφού στα στοιχεία δεν προσμετράται η ανεργία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Εκτίμησε ακόμη ότι η ανεργία θα αυξηθεί, καθώς η ανάπτυξη που επιχειρείται από τον καπιταλισμό είναι ανισομερής και άναρχη με αποτέλεσμα να δημιουργεί μεν κάποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας αλλά παράλληλα να προκαλεί πολλαπλάσιες απώλειες.



ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Κατά τη συζήτηση ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ. «Δεν υπάρχει κριτήριο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ή με βάση το εισόδημα για να στερήσει από τον άνεργο το επίδομα.



Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση!» διευκρίνισε με έμφαση, υπενθυμίζοντας ότι και στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται ούτε εισοδηματικά κριτήρια ούτε κριτήρια που συνδέονται με την περιουσιακή κατάσταση του ανέργου.





Κέρδος 3/9/2011 06:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου