oaednews

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κομισιόν: Πρόταση στήριξης 2,9 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους της ALDI Ελλάς


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να χορηγηθεί στην Ελλάδα χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ). Τα χρήματα, τα οποία ζήτησαν οι ελληνικές αρχές, θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν 642 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την ALDI να βρουν νέα εργασία, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση. Η πρόταση διαβιβάζεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για έγκριση.




Ο αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη της ΕΕ, κ. László Andor, δήλωσε: " Οι ΄Ελληνες εργαζόμενοι περνούν μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την παροχή βοήθειας", και πρόσθεσε: " Τα χρήματα που προτείναμε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα βοηθήσουν τους εργαζομένους που απολύθηκαν από την ALDI στην Ελλάδα να βρουν νέα εργασία ευκολότερα και γρηγορότερα".



Το πακέτο βοήθειας του ΕΤΠ που προτάθηκε από την Επιτροπή περιλαμβάνει επαγγελματικό προσανατολισμό και βοήθεια για την αναζήτηση εργασίας, κατάρτιση και επανακατάρτιση, προώθηση της επιχειρηματικότητας, υποστήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και επιδόματα κινητικότητας και αναζήτησης εργασίας.



Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πακέτου είναι 4,4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση θα χρηματοδοτήσει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Η συνδρομή του ΕΤΠ έχει ως σκοπό να βοηθήσει και τους 642 εργαζομένους που απολύθηκαν από την ALDI.



Ιστορικό



Η Ελλάδα ζήτησε από το ΕΤΠ χρήματα για να βοηθήσει τους 642 εργαζομένους που απολύθηκαν από την ALDI Ελλάς, τη φθηνή αλυσίδα σουπερμάρκετ, λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Η πτώση των λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ύφεσης αντικατοπτρίζει την κάμψη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία σημειώθηκε για τρία διαδοχικά τρίμηνα μετά τη μέγιστη τιμή που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2008. Το 2009 οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες στην Ελλάδα ακολούθησαν την ίδια αρνητική τάση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27. Το 2010 σημειώθηκε ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης σε επίπεδο ΕΕ-27, αλλά στην Ελλάδα η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη του προηγούμενου έτους. Η μείωση αυτή επηρέασε σοβαρά τον τομέα των λιανικών πωλήσεων γενικά και τα σουπερμάρκετ ειδικότερα. Η ALDI Ελλάς, που ήταν νέα επιχείρηση στην Ελλάδα, δεν κατόρθωσε να επιτύχει τις αναγκαίες οικονομίες κλίμακας και έκλεισε όλα τα καταστήματα και τα κέντρα διοικητικής μέριμνας που είχε στην Ελλάδα.



Η ύφεση είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα απασχόλησης στην Ελλάδα. Η ανεργία αυξήθηκε κατά 45,2% τον Δεκέμβριο του 2010 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 14,8%. Ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ατόμων είναι τώρα υψηλότερος από τον αριθμό των οικονομικά ενεργών ατόμων, που ανέρχονται σε 4.353.149 και 4.233.764 αντίστοιχα. Στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έγιναν οι περισσότερες απολύσεις της ALDI Ελλάς, η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Τον Δεκέμβριο του 2010 το ποσοστό ανεργίας ήταν 17,7% στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, όπου βρισκόταν η έδρα της ALDI Ελλάς, ήταν 16,5%.







Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Η ΔΡΑΣΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΑΠΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΠΟΤΕ ΑΙΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΛΕΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ΚΕΚ Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Καματερού, διοργανώνει τα επιδοτούμενα σεμινάρια στους Η/Υ ,marketing, ελληνική γλώσσα, για τους απολυμένους της εταιρίας ALDI.Εκπαιδευτείτε δωρεάν και λάβετε εκπαιδευτικό επίδομα 1500 euro!!!.
    Πληροφορίες στο 210-2388235, 210-2318977

    ΑπάντησηΔιαγραφή