oaednews

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μετέωροι 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι - 20.000 υπό απόλυση



Ερχεται μαχαίρι και στον στενό δημόσιο τομέα - Σε ιδιωτικές εταιρείες ειδικών εμπειρογνωμόνων η αναμόρφωση του κράτους-



 Πάνω από 250.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τη διαδικασία συρρίκνωσης κατά 30% του στενού πυρήνα του κράτους με την κατάργηση ή τη συγχώνευση σε πρώτη φάση υπηρεσιών 20 «διακριτών ομάδων φορέων». Πέντε είναι κυρίως οι επιλογές για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς: να μετατεθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, να τεθούν υπό καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» στην περίπτωση που έχουν συνάψει συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, να ενταχθούν στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού τους και να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών για πέντε χρόνια.



Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επίσπευση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του «στενού» πυρήνα του κράτους έπειτα από πιέσεις της τρόικας ώστε να επιτευχθεί μείωση των δημοσίων δαπανών. Οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν παράλληλα με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την κατάργηση ή τη συγχώνευση 160 φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδηγώντας στην «εφεδρεία» περίπου 100.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 20.000 θα απολυθούν. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσεις και οι ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο που θα επιφέρουν και νέες σημαντικές μειώσεις στις ήδη κουτσουρεμένες αποδοχές.



Η αναμόρφωση του κράτους, όπως προκύπτει μάλιστα από σχετική μελέτη που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες ειδικών εμπειρογνωμόνων προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα, μετά και τη διαπίστωση ότι τα στελέχη του Δημοσίου δεν διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία. Ηδη έχουν επιλεγεί 20 «διακριτές ομάδες φορέων» , όπως ονομάζονται, «των οποίων η λειτουργία θα επανεξεταστεί και θα επαναπροσδιοριστεί η αποστολή τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα αποτρέπουν τις αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων» . Οι φορείς αυτοί αντιστοιχούν σε όλα τα υπουργεία και τα εποπτευόμενα από αυτά ΝΠΔΔ. Γι΄ αυτόν τον λόγο όλοι οι υπουργοί θα υποχρεωθούν το αργότερο ως το τέλος του έτους να αποστείλουν στην αρμόδια Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή κατάλογο με τους φορείς τους οποίους προτείνουν για κατάργηση ή συγχώνευση.



Στη σχετική μελέτη που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγνωρίζεται ότι «το εγχείρημα των συγχωνεύσεωνκαταργήσεων φορέων του Δημοσίου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα,η οποία οφείλεται αφενός μεν στην έκτασή του- αφορά όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης - αλλά και στα πολλαπλά επίπεδα δράσης τα οποία εμπλέκει η διαδικασία αυτή καθαυτή». Ετσι, προκει μένου να είναι δυνατή η έναρξη και ολοκλήρωση του εγχειρήματος, «απαιτείται η συνδρομή μιας σειράς προϋποθέσεων οι οποίες- αν και η ύπαρξή τους μοιάζει αυτονόητη- δεν υφίστανται από πλευράς Δημοσίου την παρούσα χρονική στιγμή».



Η μίσθωση «εξωτερικών εμπειρογνωμόνων» , ως εκ τούτου, θεωρείται μονόδρομος προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Οι εταιρείες συμβούλων, μετά την υπόδειξη από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, θα προχωρήσουν στη λήψη των εξής μέτρων:



Πρώτον, θα εκπονήσουν μελέτη σκοπιμότητας στην οποία θα καταγράφονται όλες οι αρμοδιότητες του υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέα που θα μεταφερθούν σε άλλες μονάδες του δημόσιου τομέα.



Δεύτερον, θα καταρτίσουν το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο.



Τρίτον, θα παράσχουν την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας συγχώνευσης ή κατάργησης.



Τέταρτον, θα εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας των νέων φορέων που θα προκύψουν.



Πέμπτον, θα εκπονήσουν σχέδιο διαχείρισης του προσωπικού με βάση τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε φορέα ξεχωριστά.









Μετατάξεις, εθελουσία και υποχρεωτική άδεια



Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ποια θα είναι ακριβώς η...τύχη των περίπου 250.000 υπαλλήλων των φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν έτσι ώστε να μειωθεί κατά 30% το κράτος.Γεγονός είναι πάντως ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις θα μπορεί ακόμη και να απολυθεί,με δεδομένο μάλιστα πως,παρ΄ ότι θεωρούνται μόνιμοι,σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει σχετική συνταγματική απαγόρευση.Παρά ταύτα,οι μαζικές απολύσεις μόνιμου προσωπικού δεν έχουν τεθεί- προς το παρόν τουλάχιστον- στο τραπέζι από τους επιτελείς της κυβέρνησης.Προτείνονται όμως ως εναλλακτικές λύσεις:



Πρώτον, οι υποχρεωτικές μετατάξεις.Γι΄ αυτόν τον σκοπό μάλιστα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει καταρτίσει σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετατάσσονται υποχρεωτικά σ΄ ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα,ενώ στην περίπτωση που αρνούνται να αποδεχθούν τη νέα θέση τους θα απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες. Ο μοναδικός περιορισμός που τίθεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η μετάταξη να γίνεται στα γεωγραφικά όρια του ίδιου νομού.



Δεύτερον, θα δοθούν κίνητρα για εθελουσία έξοδο.Τα κίνητρα αυτά θα έχουν σχέση με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών,την καταβολή μειωμένων αποδοχών για τον χρόνο που υπολείπεται της συνταξιοδότησης κτλ.Εκτίμηση των επιτελών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ότι η εθελουσία έξοδος θα επιφέρει εξοικονόμηση περίπου του 40% της μισθολογικής δαπάνης για κάθε υπάλληλο.



Τρίτον, οι υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (περί που 53.000) θα υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας,το οποίο θα επεκταθεί και στις «παρυφές»,κατά την προσφιλή έκφραση του κ.Ευάγγελου Βενιζέλου,του «στενού» δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 10% αυτών των υπαλλήλων θα παραμείνει τελικά στο Δημόσιο,ενώ το 30% θα απορροφηθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και το υπόλοιπο ως εποχικό προσωπικό.



Τέταρτον, θα διευρυνθεί ο θεσμός της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών ως πέντε χρόνια για τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και της εθελοντικής μειωμένης εργασίας με ανάλογη μείωση του μισθού. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα εφαρμοστεί και στον δημόσιο τομέα ό,τι ακριβώς εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα: οι υπάλληλοι θα εργάζονται εκ περιτροπής, π.χ. τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, και θα αμείβονται με μειωμένες αποδοχές.



Πέμπτον, η αναμόρφωση του κράτους με τον επανακαθορισμό των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα θα δείξει την έξοδο στην πλειονότητα των συμβασιούχων για τους οποίους τηρείται ήδη ο κανόνας της μείωσης στο τρέχον έτος κατά 50% σε σχέση με το 2010. Ως το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει περίπου 40.000 συμβασιούχοι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου