oaednews

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

"Είναι η ανεργία... stupid"


Της Μαρίνας Μάνη



Ο πιο περιζήτητος υπουργός χθες στη Βουλή ήταν ο Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Όταν τελείωσε μάλιστα η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας σχηματίσθηκε ένα ογκώδες «πηγαδάκι» από βουλευτές της συμπολίτευσης, το οποίο παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.



Στην απορία διερχόμενου κυβερνητικού βουλευτή «τι λένε τόση ώρα;» η απάντηση ήλθε από σκυθρωπό συνάδελφό του: «για την ανεργία... stupid», παραφράζοντας τη γνωστή φράση που σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον “It’s the economy, stupid”.



Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των (επίσημα και ανεπίσημα) ανέργων που αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ένα εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους (σ.σ. αναμένεται να προστεθούν 100.000 με τη λήξη της τουριστικής περιόδου) τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για την κυβέρνηση. Όχι μόνο επειδή συνιστά μείζον κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, αλλά και διότι αδειάζει το ταμείο για την «ενίσχυσή» τους –έστω και με το ισχνό επίδομα ανεργίας των 450 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπολογίσθηκε μεν τον Ιούνιο (μετά από πρόταση του κ. Πετσάλνικου) ότι ο κορβανάς υπέρ ανέργων θα ενισχυθεί από το «τέλος αλληλεγγύης» που επιβλήθηκε στους εργαζομένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πλην όμως... δεν συνυπολογίσθηκε το γεγονός ότι με κάθε νέα απόλυση μειώνεται ο αριθμός αυτών που προσφέρουν έναντι εκείνων που «μπαίνουν» στα ταμεία ανεργίας.



4 δισ. από «λιμνάζοντα κονδύλια»



Ηδη, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε τον μήνα Ιούλιο κατά 1,82% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα –ήτοι, οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι (εξαιρούνται όσοι ήταν σε καθεστώς αδήλωτης εργασίας ή αμοίβονταν με «μπλοκάκια») άγγιξαν τους 700.000. Αντίστοιχα, αυξήθηκε και ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων κατά 7.219 άτομα, εκτινάσσοντας τον συνολικό αριθμό στα 205.500.



Το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον κ. Κουτρουμάνη. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν για το πρόσθετο ποσόν των περίπου 4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και που θα προέλθει από τα «λιμνάζοντα κονδύλια» άλλων υπουργείων –εάν, βεβαίως, διαπιστωθεί ότι μετά το συνεχές κόψιμο των δαπανών εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια. Το βάρος –όπως είπαν– θα δοθεί στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην κατάρτιση ανέργων.
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου