oaednews

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας


Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα.
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή επερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς για το κοινωνικό κράτος, ήταν σαφής, όταν παρατήρησε ότι μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με επενδύσεις που θα τονώσουν την απασχόληση, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σκληρή πραγματικότητα και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Εχουμε 16% ανεργία και αυτή την εποχή, μια μικρή συγκυριακή υποχώρηση, λόγω της τουριστικής περιόδου.

Μετά το τέλος, όμως, αυτής της περιόδου, θα υπάρχει σημαντική πίεση για αύξηση της ανεργίας». Στόχος του πάντως, όπως εξήγησε, είναι μέσω της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ να αυξηθούν από 2,7 δισ. ευρώ σε 3,9 δισ. τα διαθέσιμα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε ειδικά προγράμματα κατάρτισης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Από τα προγράμματα αυτά, είπε, αναμένεται να ωφεληθούν σε πρώτη φάση 600.000 άτομα και συνολικά θα φτάσουν στο τέλος τις 900.000, ενώ το 50% του προγράμματος αφορά στη διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% απασχόληση και το υπόλοιπο 25% σε κατάρτιση. Χωρίς αυτά, επισήμανε, η ανεργία θα είχε ήδη σκαρφαλώσει στο 20%.
Στο σημείο αυτό, έκρινε αναγκαία -με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που φέρεται να είχε συστήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Κουτμερίδης- την επισήμανση «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τον άνεργο και την αγωνία του. Ο άνεργος ή ο εργαζόμενος που θα επιλεγεί για οποιοδήποτε πρόγραμμα, θα είναι γιατί το δικαιούται με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θεσπίζουμε.
"Η" 8/8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου