oaednews

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

8ωρο και στο Δημόσιο

Η εφαρμογή του νέου μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα. Η είσοδος του κοινού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ θα γίνεται κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 9.00-15.00



Επέκταση του 8ώρου σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικοτήτων Πληροφορικής καθώς και των υπαλλήλων στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς των ΟΤΑ, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππα. Η είσοδος του κοινού σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και στα ΝΠΔΔ θα γίνεται κάθε εργάσιμη ημέρα από 9.00-15.00.




Τα γραφεία πρωτοκόλλου και τα γραφεία υποδοχής πολιτών, εκτός των γραφείων μελών της κυβέρνησης και διοικητών οργανισμών, θα δέχονται κοινό από τις 7.30-15.30, ενώ οι Εφορίες θα εξυπηρετούν τους πολίτες μέχρι τις 14.30, αντί στις 13.30 που ίσχυε μέχρι σήμερα.







Η εφαρμογή του νέου ωραρίου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και οι διευθύνσεις προσωπικού των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ανεξάρτητων αρχών καθώς και οι αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η εφαρμογή των 40 ωρών εργασίας στο Δημόσιο αφορά το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό που απασχολείται:



Σε υπουργεία, αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, δήμους, περιφέρειες καθώς επίσης στα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ του Δημοσίου.

Σε φορείς του Δημοσίου που λειτουργούν σε 24ωρη βάση ή με τη μορφή εργοστασίου, εργοταξίου ή συνεργείου.

Σε υπαλλήλους που ανήκουν στον κλάδο της Πληροφορικής όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών και στους εργαζομένους με ειδικότητα προγραμματισμού-αυτοματισμού ή χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανεξάρτητα από την υπηρεσία που υπηρετούν. Μέχρι σήμερα οι υπάλληλοι με ειδικότητες πληροφορικής απασχολούνταν 7 ώρες ημερησίως.

Στους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς των ΟΤΑ και για τους υπαλλήλους των κλάδων νηπιαγωγών, βρεφονηπιαγωγών και των συναφών κλάδων κοινωνικών λειτουργών, των βοηθών βρεφοκόμων - παιδοκόμων, οι οποίοι αντίστοιχα εργάζονταν μέχρι πρόσφατα 30 ώρες την εβδομάδα.

Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα θα απασχολούνται ημερησίως 6 ώρες και 40 λεπτά και συνολικά 40 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, για το Εθνικό Τυπογραφείο προβλέπεται ότι η πρωινή βάρδια θα έχει ωράριο από τις 7.00-14.30, ενώ η δεύτερη βάρδια θα ακολουθεί ωράριο από τις 14.30 μέχρι τις 22.00.



Στα ΚΕΠ που διαθέτουν 3 υπαλλήλους προβλέπεται ότι οι δύο υπάλληλοι θα εργάζονται το πρωί από τις 7.30 μέχρι τις 14.00, ενώ η απογευματινή βάρδια θα ξεκινά από τις 13.30 μέχρι τις 20.00. Το Σάββατο θα εργάζεται ένας υπάλληλος από τις 8.00 μέχρι τις 14.00.



Τα ΚΕΠ που έχουν λιγότερους από 3 υπαλλήλους θα λειτουργούν καθημερινά από τις 7.30 μέχρι τις 15.30.



Από την εφαρμογή της 40ωρης απασχόλησης εβδομαδιαίως εξαιρούνται π.χ. οι εργάτες καθαριότητας, οι εκπαιδευτικοί και οι κατηγορίες υπαλλήλων για τις οποίες προβλέπεται ειδικό ωράριο απασχόλησης.



ΕΠΙΛΟΓΗ

Ωρες προσέλευσης και αποχώρησης



Οι δημόσιοι υπάλληλοι όφειλαν να δηλώσουν το ωράριο που επιθυμούν μέχρι την 8η Αυγούστου,το οποίο θα ισχύει μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2012. Το πρώτο 15θήμερο του Ιουνίου κάθε έτους θα μπορούν να διαλέξουν ωράριο, το οποίο θα ισχύει για ένα έτος μεταξύ των παρακάτω επιλογών:



Ωρα προσέλευσης: 7.00 και αποχώρησης: 15.00



Ωρα προσέλευσης: 7.30 και αποχώρησης: 15.30



Ωρα προσέλευσης: 8.00 και αποχώρησης: 16.00



Ωρα προσέλευσης: 8.30 και αποχώρησης: 16.30



Ωρα προσέλευσης: 9.00 και αποχώρησης: 17.00



Νίκος Β. Τσίτσας

1 σχόλιο:

  1. Εκεί που μιλούσαμε για 35ώρο χωρίς μείωση αποδοχών (http://news.in.gr/greece/article/?aid=509109) φτάσαμε στο 40ώρο με μειώσεις μισθών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή