oaednews

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Μας κυβερνούν παιδάκια»

LE MONDE - ΑΡΘΡΟ

Με τίτλο «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι, από τη μια, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στα μέτρα για την κρίση που προκαλούν τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης στο ενιαίο νόμισμα.

Από την άλλη, στην Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα προειδοποίησε πάλι τους αντιπάλους του Ρεπουμπλικανούς ότι αν δεν συμφωνήσουν επί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το αμερικανικό κράτος μπορεί να μην μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις οφειλές του. Και στις δύο περιπτώσεις το μέγεθος των δημόσιων χρεών υπονομεύει την εμπιστοσύνη και καταβαραθρώνει την ανάπτυξη, γράφει. ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αξιολύπητα δημόσια οικονομικά και το αποτέλεσμα είναι θύελλα στις αγορές. Τίποτε πιο αποτρόπαιο, την ώρα που η ανάπτυξη δεν μπορεί να ξεκινήσει και η ανεργία δεν μπορεί να πέσει, σημειώνει η εφημερίδα.
Αλλά το καταλάβαμε, συνεχίζει το κύριο άρθρο της «Monde». Η κατάσταση απαιτεί χειρισμό ενηλίκων και ενηλίκους δεν έχουμε ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στις Βρυξέλλες...
Στην Ουάσιγκτον... τα εμπόδια των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή εμποδίζουν μια συμφωνία...
Αλλά στη ζώνη του ευρώ η ανευθυνότητα και η μικροψυχία των ηγετών είναι μνημειώδεις. Μήνες τώρα ερίζουν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Οι διαφωνίες τους... υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες καλούνται να αγοράσουν τα ομόλογα που εκδίδουν τα κράτη για τα ελλείμματά τους. Εκτός από την Ελλάδα, εν τω μεταξύ, Πορτογαλία και Ιρλανδία αντιμετωπίζουν σοβαρή επιδείνωση στην κατάσταση δανεισμού τους, ενώ Ιταλία και Ισπανία βλέπουν τα επιτόκια δανεισμού τους να σκαρφαλώνουν.
«Ελλείψει πολιτικής ηγεσίας», καταλήγει το κύριο άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, «ερίζουμε για τους όρους συμμετοχής του τραπεζικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Δηλαδή, κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολούμαστε με ένα κρυωματάκι, την ώρα που απειλεί ο καρκίνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου