oaednews

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ισες αμοιβές δημοσίου με ιδιωτικό τομέα και απολύσεις


Περικοπές μισθών και επιδομάτων προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο
Του Σωτηρη Νικα
Σαρωτικές μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, άμεση κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων και απολύσεις ή «απομακρύνσεις», όπως τις αποκάλεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προωθεί η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έχει καταθέσει στη Βουλή. Στόχος είναι να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 150.000 μέχρι το 2015, να εξοικονομηθούν 1,3 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι το τέλος του έτους και συνολικά από σήμερα έως το 2015 να προκύψει όφελος άνω των 2,9 δισ. ευρώ.

Μπορεί να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στο Δημόσιο βάσει των όσων είναι γνωστά μέχρι στιγμής, αλλά η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου «κρύβει» την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων και τη σημαντική περικοπή άλλων, καθώς και την «αντιστοίχιση» των αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις θέσεις που έχουν τα ίδια προσόντα, όπως ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστούν στις αποδοχές τους οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι μεγάλη.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες ότι άμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την κατάργηση - συγχώνευση φορέων του Δημοσίου βάσει τριμηνιαίου σχεδιασμού, θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του υπεράριθμου προσωπικού (μέσω ΑΣΕΠ και μετά θα υπάρξουν εργασιακές εφεδρείες ή «απομακρύνσεις» όσων δεν χρειάζονται), ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ψηφιστεί και το νέο ενιαίο μισθολόγιο.
Αμεση εφαρμογήΣύμφωνα με τον υπουργό, οι προβλέψεις του νέου ενιαίου μισθολογίου θα εφαρμοστούν άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους υφιστάμενους υπαλλήλους θα υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος. Δηλαδή, οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα γίνουν σταδιακά μέσα σε μία τριετία, αφού στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, δεδομένου ότι θα είναι μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα μέτρα που θα πλήξουν τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνονται:
1. Σύνδεση αμοιβών με θέση και απόδοση.
2. Κατάργηση επιδομάτων που διαφοροποιούν τις αμοιβές μεταξύ υπουργείων χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.
3. Αντιστοίχιση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των αμοιβών που λαμβάνουν εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα. Δηλαδή, για παράδειγμα, όσες είναι οι αποδοχές ενός κλητήρα ή της γραμματειακής υποστήριξης ή του λογιστή στον ιδιωτικό τομέα, αυτές θα είναι και στο Δημόσιο.
4. Θα περικοπεί κατά 50% το επίδομα παραγωγικότητας και θα καταργηθεί το επίδομα γάμου (θα διατηρηθεί όμως το επίδομα τέκνων).
5. Θα μειωθούν οι υπερωρίες, οι αμοιβές για συμβούλια, επιτροπές και άλλες πρόσθετες αμοιβές.
6. Θα αυξηθεί η εβδομαδιαία απασχόληση στις 40 από της 37,5 ώρες (γεγονός που εμμέσως θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις υπερωρίες).
7. Θα «παγώσει» προσωρινά η μισθολογική ωρίμανση, ενώ η εξέλιξη των μισθολογικών κλιμακίων αυξάνεται αντί για 2 χρόνια που ισχύει σήμερα σε 3 ή 5 χρόνια, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ολα τα παραπάνω θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αφού υπάρχει πρόβλεψη για εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ το 2012 από την ένταξή τους στο νέο ενιαίο μισθολόγιο και τις μετατάξεις που θα γίνουν.
Επίσης, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εξοικονόμησης προωθεί και τον θεσμό της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και της μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών. Οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον με βάση τον κανόνα της μιας για κάθε δέκα αποχωρήσεις (και όχι μιας προς πέντε), ενώ θα μειωθούν οι συμβάσεις έργου κατά 50% το 2011 και επιπλέον 10% το 2012 και μετά και ταυτόχρονα θα μειωθούν οι εισακτέοι σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου