oaednews

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Με αργά βήματα τα προγράμματα κατά της ανεργίας

Της Ρούλας Σαλούρου
Με αργούς ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αφορά στην ένταξη 37.000 ανέργων, στην απασχόληση, σε τομείς κοινωφελούς εργασίας. Tο υπουργείο κατέθεσε ήδη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στους τοπικούς φορείς στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στόχο έχει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, με συνολικό προϋπολογισμό στα 190 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων από το υπουργείο Εργασίας είναι χρονοβόρα, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η υπουργός Λούκα Κατσέλη, η απορρόφηση των ανέργων να ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως, το υπουργείο σχεδιάζει να ανακόψει τη σημαντική αύξηση της ανεργίας, που παρατηρείται πάντα κάθε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, εξαιτίας της εποχικότητας των τουριστικών επαγγελμάτων.



Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει τη συνεργασία Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ως φορέων απασχόλησης (όπως Σωματεία, Συνδικαλιστικές και Επαγγελματικές Ενώσεις, Εταιρίες Αστικού Δικαίου) με τους συμπράττοντες φορείς (όπως ενδεικτικά οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα, αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα). Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης.



Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια της Κρήτης οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 2.950 και κατανέμονται ως εξής: στο νομό Ηρακλείου 1.435, στο νομό Ρεθύμνου 402, στο νομό Χανίων 738 και στο νομό Λασιθίου 375.



Στα Ιόνια νησιά οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 1.700. Από αυτούς 600 θα εργαστούν στο νομό Κερκύρας, 400 στο νομό Κεφαλληνίας, 400 στο νομό Ζακύνθου και 300 στο νομό Λευκάδας.



Στο Βόρειο Αιγαίο σε σύνολο 1.700, θα απασχοληθούν 700 στο νομό Λέσβου, 500 στο νομό Χίου και 500 στο νομό Σάμου.



Στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σύνολο 900 ωφελουμένων, 500 θα απασχοληθούν στο νομό Δωδεκανήσου και 400 στο νομό Κυκλάδων.



Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς (κοινωφελείς) τομείς.



Σύμφωνα με το υπουργείο, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα «τρέξει» η χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου οι άνεργοι να ωφεληθούν τελικά από τα συγκεκριμένα προγράμματα.



Εχθές, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Θεόδωρος Τσέκος, συναντήθηκαν με το Προεδρείο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), με στόχο τη συνεργασία των δύο μερών, σε θέματα πολιτικής απασχόλησης, κατάρτισης, συμβουλευτικής και υλοποίησης προγραμμάτων.



Ειδικότερα, τονίστηκε ότι ο ΣΕΣΜΑ μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό συνδετικό κρίκο με την αγορά, τόσο κατά το στάδιο σχεδιασμού, όσο και υλοποίησης και αποτίμησης-αξιολόγησης των προγραμμάτων που υλοποιεί το υπουργείο.



Το υπουργείο δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον ΣΕΣΜΑ στο πλαίσιο υλοποίησης των ΤΟΠΣΑ και του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργείται για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, καθώς και το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.



Στο πλαίσιο των συναντήσεων, η υπουργός Εργασίας συνομίλησε και με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όπου και συμφωνήθηκε ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.



Επίσης, συζητήθηκε ο τρόπος, ώστε με νομοθετική διάταξη, να επιτρέπονται οι προσλήψεις νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών, ως επιπλέον προσωπικό, με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος κατά 20%. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, αντίστοιχη πρόβλεψη για μισθούς μειωμένους κατά 20% από αυτούς της Συλλογικής Σύμβασης, να υπάρξει και για άλλους κλάδους που πλήττονται από την ανεργία, υπό την προϋπόθεση, οι νέοι εργαζόμενοι να μην υποκαταστήσουν άλλους «ακριβότερους» εργαζόμενους, αλλά να προσληφθούν ως επιπλέον προσωπικό







Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου