oaednews

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η ανεργία φέρνει αποκέντρωση


ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΩΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΕΟΝ, ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η ΣΤΡΟΦΗ που δεν έγινε ποτέ από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας στον αγροτικό τομέα δείχνει να πραγματοποιείται τώρα διά... της κρίσης.
Οι χιλιάδες νέοι που εγκαταλείπουν τις πόλεις, αναζητώντας καλύτερο μέλλον στην επαρχία, στρέφονται στη γεωργία κομίζοντας τις δικές τους ιδέες.
Οι περισσότεροι δοκιμάζουν από την αρχή σε βιολογικές καλλιέργειες, καινοτόμες παραγωγές, εισαγωγές νέων προϊόντων και δημιουργία τοπικών μονάδων. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στις περιοχές του Κιλκίς, της Ημαθίας, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας όπου σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. παρατηρείται 5πλασιασμός των καλλιεργητών.
Σε αυτές τις περιοχές την τελευταία διετία ανθίζουν νέες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα του ροδιού (καθώς εξασφαλίζει εκ των προτέρων την πώληση της παραγωγής σε επιχειρήσεις), των ακτινιδίων, των μήλων, των κηπευτικών αλλά και προϊόντων ονομασίας προέλευσης, όπως είναι ο κρόκος στην Κοζάνη και η τρούφα στην Πιερία.
Αύξηση απασχόλησης
Σε σχετική έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είχε παρουσιαστεί πρόσφατα, γίνονταν λόγος για 38.000 άτομα -κυρίως νέους- που γύριζαν στα χωράφια. Την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας «χτυπούν» κόκκινο, τα στοιχεία δείχνουν πως η κρίση μπορεί να αποδειχθεί για τους αγρότες-γεωργούς μία καλύτερη ευκαιρία. Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης που πλήττει την αγορά εργασίας, σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Το ενδιαφέρον είναι πως τους τελευταίους έναν-δύο μήνες αυτή η τάση γίνεται εντονότερη, σε σημείο που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει συνολικά τις πενήντα χιλιάδες μέσα στο πρώτο 6μηνο. Ανάλογη τάση καταγράφει και η Εθνική Στατιστική Αρχή, που μάλιστα σημειώνει πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους (έως 32 ετών) που πλέον γίνονται αγρότες με τη βούλα αφού εγγράφονται στους συνεταιρισμούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι... νέοι αγρότες ξεπερνούν πλέον τις εξήντα χιλιάδες και προέρχονται κυρίως από ανθρώπους που προηγουμένως απασχολούνταν στον κλάδο των κατασκευών και του τουρισμού. Προκύπτουν δε επί μέρους ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, τα χιλιάδες λουκέτα σε μεσαίες οικοδομικές επιχειρήσεις, υποχρεώνουν αρκετούς να στραφούν προς την αγροτο-γεωργία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, οι βιοκαλλιεργητές που το 2000 δεν ξεπερνούσαν τους 5.343, το 2008 ξεπέρασαν τους 30.000 και υπολογίζεται πως το 2010 θα πλησιάζουν τους σαράντα χιλιάδες.
Δυτική Ελλάδα
Από σχετική μελέτη της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας προκύπτει πως για την τριετία 2008-2010 μόνον η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιονίου παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που εκτιμώνται σε 551,3 χιλ., καλύπτοντας ποσοστό της τάξεως του 12,5% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στη μερική γεωργική απασχόληση, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στην κατηγορία των μισθωτών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα. Το ποσοστό φτάνει το 40%, με αποτέλεσμα τη σημαντική συνεισφορά στη μερική απασχόληση. Επιπλέον ο κλάδος των δενδρωδών καλλιεργειών, περιλαμβανομένων και των αμπελώνων, απορρόφησε στο διάστημα της αναφερόμενης τριετίας περισσότερες από 27.000 επιπλέον θέσεις εργασίας. Σε επίπεδο χώρας προκύπτει σημαντικότερη αύξηση της απασχόλησης στη μεσαία κατηγορία ηλικιών (45-64 ετών), αναφερόμενη κυρίως στη δυτική Μακεδονία, στη δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία. 
enet.gr

βλεπε σχετικά:
http://oaednews.blogspot.com/2011/03/blog-post_9384.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου