oaednews

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Στοιχεία δυσάρεστα και οδυνηρά, του Αντώνη Βγόντζα



Διαβάσαμε χθες τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2011. Θα μειωθεί κι άλλο το εθνικό εισόδημα. Κατά 3%. Τουλάχιστον! Θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές που καταβάλλει ο καταναλωτής. Κατά μέσο όρο 3,75%. Παρόλο που το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή έχει συρρικνωθεί! Η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 18%. Και θα χτυπήσει κυρίως νέους και γυναίκες! Τα δάνεια που έχουν δώσει από παλιά οι τράπεζες θα έχουν προβλήματα στην τμηματική ή ολική εξόφληση. Υπολογίζεται ότι ένα στα δέκα δάνεια θα μπει στο κόκκινο. Και τα πραγματικα εισοδήματα θα μειωθούν κάπου ανάμεσα στο 5% με 5,75%.


Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι τυχαίο μαγαζί. Μπορούμε να την εμπιστευόμαστε. Και κυρίως τα στοιχεία, που παρουσιάζει, δεν εμπεριέχουν ψέματα. Δεν κρύβουν την αλήθεια. Θα ήταν ανόητος εκείνος που θα τολμούσε να αναφερθεί στο διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν το τολμήσει πρέπει να αγνοεί τρία πράγματα. Πρώτον ότι ο διορισμός του εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τεχνοκρατικά, αυστηρά, κριτήρια. Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί από κοντά τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος. Και τρίτον, μόνο αυτήν εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Μόνο τα δικά της στατιστικά στοιχεία αξιοποιούνται διεθνώς. 


Και άλλα σημαντικά στοιχεία αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως ότι το ποσοστό των φτωχών στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αμέσως μετά τη Ρουμανία. 
Όπως, ότι σα να κουραστήκαμε. Σα να μη θέλουμε να παλέψουμε άλλο για να βγούμε από την κρίση. 


Κι αυτό το τελευταίο είναι το πιο δυσάρεστο και το πιο οδυνηρό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου