oaednews

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ζωή και δουλειά με...δόσεις


Οι δραματικές προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας το 2012 σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο σκηνικό των εργασιακών σχέσεων δείχνουν πως τα χειρότερα μάλλον δεν έχουν περάσει ακόμα.

Εφιαλτικές προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας στο 20%-22% το 2012 έκανε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, μιλώντας στην Βουλή. Την ίδια ώρα, φαίνεται να αλλάζει το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στη "μετά μνημόνιο" εποχή σύμφωνα με την έκθεση δεδομένων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, και με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν οι επιχειρήσεις για τις νέες προσλήψεις στα τμήματα Κοινωνικών Επιθεωρήσεων.
Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ το 2012 ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1.200.000, είπε και τόνισε ότι «με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την μείωση της ανεργίας.
Ειδικότερα, μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας σε σχέση με την ανεργία και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι η επίσημη ανεργία από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΑΕΔ έφτασε το 2010 στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.200.000 άνεργους.
«Θα περάσει το 2020 για να φτάσουμε στα επίπεδα ανεργίας του 2008», πρόσθεσε.
«Με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή την μείωση της ανεργίας», ανέφερε κ. Ρομπόλης.
Όπως πρόσθεσε: «Μελέτη του Αστεροσκοπείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πράσινη οικονομία δίνει ένα περιορισμένο αριθμό, νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης που δεν ξεπερνά τις 97.600».
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, ενώ τόνισε ότι μέσα από τα διάφορα προγράμματα του Οργανισμού υπολογίζεται ότι έχουν δεσμευτεί 300.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διατηρηθούν για 18 μήνες.
«Προσπαθούμε να στήσουμε ένα τείχος άμυνας στην αύξηση της ανεργίας, όπως κίνητρα σε επιχειρήσεις σε ότι αφορά ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να έχουν ασφαλισμένο όλο το προσωπικό τους», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι σημαντική επίπτωση στην ασφάλιση έχει η εισφοροδιαφυγή.
Τέλος, η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα στάθηκε ιδιαίτερα στο «φαινόμενο της μερικής απασχόλησης, δηλαδή των λιγότερων από 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα, που έχει αυξητική τάση ιδιαίτερα στις γυναίκες».
Εν τω μεταξύ, στην έκθεση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι στο πρώτο δίμηνο του 2011 κυριαρχούν οι «ελαστικές» μορφές εργασίας -μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης- που αποτελούν και την πλειονότητα, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 εκπροσωπούσαν το 46,2%.
Αυξημένες κατά 199,15% είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια του 2011 σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αλλά η πλέον εντυπωσιακή είναι η αύξηση των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης.
Το 21% των νέων συμβάσεων είναι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης οι οποίες μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής κατόπιν συμφωνίας εργαζόμενου και εργοδότη το πρώτο δίμηνο του έτους έφθασαν τις 4.556, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2010 ήταν 373, εμφανίζουν δηλαδή αύξηση κατά 1.121,45%.
Αντίστοιχα, και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη εμφανίζονται αυξημένες κατά 2.725% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010.
Περαιτέρω, υπάρχει τάση για μείωση των προσλήψεων. Οι επιχειρήσεις οι οποίες προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας ήταν λιγότερες κατά 10,32%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά 45,08% και κατά 11,65% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου