oaednews

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

O εφιάλτης της ανεργίας

Δυστυχώς το περιμέναμε ότι θα συμβεί. Και είναι προφανές ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Οσο η κρίση θα βαθαίνει και η χώρα δεν θα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης τόσο η ανεργία θα μεγαλώνει. Ηδη έχει φτάσει σε ύψη-ρεκόρ από καταβολής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ποτέ άλλοτε δεν είχε αγγίξει, όπως τον περασμένο Οκτώβριο, το 13,5% που μεταφράζεται σε 684.047 άτομα. Και οι προβλέψεις είναι ότι μέσα στο 2011 θα πιάσει το 15% και οι άνεργοι θα ξεπεράσουν τους 800.000.
Μερικοί ακόμη αριθμοί που δείχνουν πολλά: μέσα σ’ έναν χρόνο η ανεργία αυξήθηκε κατά 39,3%, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 που ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ειδικά για τουςνέους μέχρι 24 ετών είναι πλέον στο 34,6%, ενώ έναν χρόνο πριν βρισκόταν στο 27,5%.
Οτι αυτή είναι η χειρότερη απ’ όλες τις παραμέτρους της κρίσης που βιώνουμε και της περιοριστικής πολιτικής που υπομένουμε, είναι προφανέστατο. Η μεγάλη πλειονότητα των οικογενειών αντιμετωπίζει σήμερα μικρότερα ή μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, αλλά μόνο για τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανεργία τα προβλήματα είναι αντικειμενικά αξεπέραστα. Κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει ν’ αποτελέσει την κορυφαία προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Δεν ανατρέπονται, φυσικά, τέτοιες καταστάσεις από τη μία μέρα στην άλλη. Και δεν έχει κανένας την απαίτηση από την κυβέρνηση ν’ αποκαταστήσει από τον ένα μήνα ή και τον έναν χρόνο στον άλλο τις περυσινές εργασιακές ισορροπίες. Δικαιούται, όμως, να προσβλέπει σε μέτρα και πολιτικές που να δείχνουν ότι τα πράγματα δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αλλά ότι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό οικονομικό τέλμα και να δημιουργηθούν σταδιακά προϋποθέσεις για απασχόληση όλο και περισσότερων πολιτών.
Αλλωστε, μόνο μέσα από μία τέτοια εξέλιξη θα επιστρέψει και η ελπίδα στις καρδιές των Ελλήνων πολιτών.






http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12197&subid=2&pubid=50602948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου