oaednews

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Μπροστά στις επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις και καθώς διασπείρονται ποικίλες φήμες, που άλλες μέλλουν να επιβεβαιωθούν και άλλες όχι, έρχομαι να τοποθετηθώ σε ένα μεγάλο ζήτημα που ελπίζω να μην ανακύψει. Θεωρώ ότι ο ΟΑΕΔ είναι ένας Οργανισμός με ευρύ φάσμα αποδεκτών των Υπηρεσιών του, το οποίο πρόκειται να διογκωθεί ραγδαία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Η οποιαδήποτε συγχώνευσή του με άλλους Οργανισμούς θα επέφερε την αποδυνάμωσή του, καθώς το σύνολο των εργαζομένων στον όποιο νέο Οργανισμό και των εξυπηρετούμενων από αυτόν πολιτών θα οδηγούσε σε ένα δύσκαμπτο και αναποτελεσματικό δημιούργημα, σε ένα γραφειοκρατικό τέρας, σε ένα υπερ-οργανισμό, ο οποίος δύσκολα θα διατηρούσε την ταυτότητά του. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις παραμέτρους τέτοιων σκέψεων, ωστόσο θεωρώ ότι η όποια συζήτηση για συγχώνευση του ΟΑΕΔ κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Ο ΟΑΕΔ πρέπει αυτή τη στιγμή να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει τον ξεκάθαρο και αυτοτελή φορέα διαχείρισης της επικείμενης κρίσης στον τομέα της ανεργίας. Χωρίς αλλοίωση της ταυτότητάς του και χωρίς πειραματισμούς που θα έδιναν την αίσθηση ενός ανασφαλούς Οργανισμού που καλείται να χειριστεί τους ανασφαλείς πολίτες ενός ανασφαλούς Κράτους. Θα πρέπει να αποτελέσει τη σταθερά εκείνη, η οποία θα κρατήσει την ελπίδα ζωντανή!

3 σχόλια:

  1. Geia sou

    Nomizo oti einai lathos na proexofleis arnhtikes epiptoseis pou
    tha exei mia pithani sigxoneysei tou OAED me allous organismoys.
    Den gnorizo leptomereies ths pithanhs sygxoneyshs toy ellinikou
    OAED alla symmetexontas se prospateia sygxoneyshs toy OAED
    Souidias me allous organismoys mporo na se diabebaioso oti oles
    oi metrhseis deixnoun entelos ta antiteta apo ayta pou esy
    yposthrizeis akomh ke sta mi metrisima megeti pou esy provaleis.
    Ta grafomena sou vasizontai sto synaisthma ke oxi se mia
    emperistatomeni ortologiki analisi.

    Distixos mou timizeis toys ellines politikoys para enan
    ypallilo enos organismou pou stoxo exei thn ortologiki organosi
    tou organismou sou.


    Thomas Balanikas
    Ypallilos OAED Souidias



    O OAED Souidias exei arxisei 'pilotika' tin synergasia ton
    perifereiakon monadon toy me tis antistoixes tou asfalistikou tameiou
    'exei ena i Souidia' ke ton eforion. Ta prosdokoumena ofeli einai pollapla.
    Episis exoun arxisei syzhthseis gia koini mhxanografisi ton trion
    ayton yphresion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ εκ Σουηδίας Συνάδελφε,
    μετά χαράς σε καλωσορίζω στην παρέα μας! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το blog έχει αναγνώστες και εκτός συνόρων και μάλιστα συναδέλφους εκ της Σκανδιναβικής Χερσονήσου!!! Σίγουρα η απόσταση, τοπική και ψυχολογική, κάποιες φορές δίνει άλλες διαστάσεις στο ίδιο θέμα, το όποιο θέμα! Για αυτό και θεωρώ ότι η παρουσία σου στο blog μπορεί να συνεισφέρει κατά πολύ στο να δούμε και κάποιες διαφορετικές οπτικές γωνίες, περισσότερο βόρειες και λιγότερο συναισθηματικές. Αναμένουμε, λοιπόν, την όποια επιχειρηματολογία σου, η οποία θα αναδεικνύει και θα αποδεικνύει τα θετικά της συγχωνεύσεως του ΟΑΕΔ Ελλάδας με Οργανισμούς όπως ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ. Διευκρινίζω ότι δεν αναφέρθηκα σε συνεργασία, πχ όλοι προσδοκούμε την πολυσυζητημένη μηχανογραφική δικτύωση μεταξύ ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, ΣΕΠΕ καθώς και την εν τοις πράξεις εφαρμογή του δικτύου των Υπηρεσιών στα νησιά κ.ά., αλλά σε συγχωνεύσεις Οργανισμών με ότι αυτό συνεπάγεται - και συνεπάγεται πολλά… Προς αυτή την κατεύθυνση είμαι, τουλάχιστον επιφυλακτικός! Σε διαβεβαιώνω ότι αν η Σουηδία έχει να προτείνει κάτι νέο, που θα με πείσει ότι μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα, θα είμαι ο πρώτος που θα βγω να το υποστηρίξω. Γιατί τα μυαλά είναι όπως τα αερόστατα. Λειτουργούν μόνο αν είναι ανοικτά… Προς το παρόν, όμως, θα μου επιτρέψεις να διατηρώ την πεποίθηση, ορθολογικά φιλτραρισμένη, ότι μια τέτοια συγχώνευση θα δημιουργούσε περαιτέρω γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες. Και το λέω αυτό βασιζόμενος και στην προσωπική εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού. Μια εμπειρία άκρως συναισθηματική, το αποδέχομαι! Μια εμπειρία μπροστά σε πρόσωπα ανέργων και όχι πάνω σε αριθμούς! Μια εμπειρία σε διπλανά γραφεία με συναδέλφους με προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική οντότητα και όχι με κάποιους δημόσιους υπάλληλους αόριστα και αφηρημένα! Μια εμπειρία μέσα από την πορεία μου, μπροστά και πίσω από τον ίδιο γκισέ!
    Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει φαντάζομαι ότι θα μας επισκεφθείς και εκ του σύνεγγυς, ώστε να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε και περισσότερες πληροφορίες… Μέχρι τότε σε χαιρετώ με μια αρχαιοελληνική «πινελιά»: Άνθρωπος εστί ον πολιτικό (Αριστοτέλης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΤΩΝΤΑΙ.
    Η ΠΕΤΡΑ ΑΦΟΥ ΡΙΧΘΕΙ
    Η ΛΕΞΗ ΑΦΟΥ ΕΙΠΩΘΕΙ
    Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΦΟΥ ΧΑΘΕΙ
    Ο ΧΟΝΟΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή