oaednews

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Παρκάρισμα στην… ανεργία

Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα πάρκινγκ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» προειδοποίησε με απόλυση εργαζομένους, επειδή δεν ξέρει αν θα ανανεωθεί η σύμβασή της.
Η εργαλειοθήκη του Μνημονίου δεν σταματά να εμπνέει τους εργοδότες, που αξιοποιούν κάθε δυνατότητά του στο έπακρο. Τελευταία μόδα είναι οι «προειδοποιητικές απολύσεις», όπως αυτές που συμβαίνουν στον χώρο των εργαζομένων στα πάρκινγκ του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την προηγούμενη Τρίτη η εργοδοσία της ιδιωτικής εταιρείας Central Parking System (που έχει αναλάβει το έργο εδώ και χρόνια), χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, κάλεσε κάποιους εργαζομένους προκειμένου να τους κοινοποιήσει την προειδοποιητική απόλυσή τους σε βάθος χρόνου τεσσάρων μηνών.


Λίγη ώρα αργότερα διέρρευσε ότι ο λόγος που προέβη σ’ αυτήν την κίνηση είναι η επικείμενη λήξη της σύμβασης που έχει με την Athens International Airport και η συμμετοχή της στον νέο διαγωνισμό ανάληψης του έργου, ενώ έγινε γνωστό πως έως τον Αύγουστο θα έχουν παραλάβει τα «προειδοποιητήρια» της ντροπής όλοι οι εργαζόμενοι.

Η προειδοποιητική απόλυση μεταφράζεται ως εξής: Ή απολύεσαι τώρα και παίρνεις 100% αποζημίωση ή χάνεις τη δουλειά σου σε 4 μήνες (για παράδειγμα) με μειωμένη αποζημίωση. «Η εργοδοσία έκρινε σκόπιμο –χωρίς να ξέρει την εξέλιξη του διαγωνισμού– να προχωρήσει σε αυτήν την ανάλγητη συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρουμε πως πριν από λίγο καιρό στελέχη πανηγύριζαν την ανανέωση της σύμβασης» πληροφορεί το συνδικάτο εργαζομένων εταιρειών του αεροδρομίου.

Στους μελλοντικούς… απολυμένους η εταιρεία, σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπόσχεται επαναπρόσληψη σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό αλλά με νέους όρους εργασίας, με μειωμένο μισθό και διαφορετικά… δικαιώματα. Αν αρνηθούν, υπάρχει η επιλογή των φτηνότερων (480 ευρώ μεικτά) και νεότερων (κάτω των 25 ετών) με ατομικές συμβάσεις χωρίς πολλά δικαιώματα. Τα ίδια επιχειρήθηκαν -χωρίς επιτυχία- το τελευταίο διάστημα με τις καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου.

Καταγγελία στην Επιθεώρηση

Η CPS πάντως καταγγέλθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης. Ο επόπτης χαρακτήρισε παράνομη την πρακτική της εταιρείας να προωθεί ομαδικές απολύσεις και την κάλεσε να ενημερώσει εγγράφως τον σύλλογο εργαζομένων και το συνδικάτο.

Ως αντίδραση στα όσα δρομολογούνται οι εργαζόμενοι ξεκινούν από αύριο στις 6 π.μ. επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες στα πάρκινγκ του αεροδρομίου διεκδικώντας την ανάκληση όλων των απολύσεων και την υπογραφή πρακτικού συμφωνίας ότι σε ενδεχόμενο νέου αναδόχου του έργου θα απορροφηθεί όλο το προσωπικό με τα δικαιώματα που έχει τώρα.

«Οσα συμβαίνουν στον χώρο του αεροδρομίου αποτελούν τον δοκιμαστικό σωλήνα που στόχο έχει την οριστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Τα πειράματα γίνονται πρώτα σε μικρές εταιρείες για να επεκταθούν στον υπόλοιπό ιδιωτικό τομέα» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Μπόζας από το συνδικάτο εργαζομένων εταιρειών του αεροδρομίου, που καλεί κάθε συνδικαλιστικό και δημοκρατικό φορέα να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου