oaednews

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Η ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία και ο πρώην ΟΑΕΔ

 ή το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται και πώς ο ΣΕΒ θα αρχίσει να κυνηγάει τον Χατζηδάκη αν…

Αφού ο πολυτάλαντος υπουργός Εργασίας “έφτιαξε” τον ΕΦΚΑ, την επικουρική ασφάλιση, τη θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών, τη ΔΕΗ και άλλα παρόμοια, έφτασε η στιγμή να “φτιάξει” και την ανεργία.

Η συνταγή απλή. Ο ΟΑΕΔ αλλάζει όνομα και γίνεται κάπως αλλιώς, αποκλείονται οι κοινωνικοί εταίροι από τη διοίκησή του,  αλλάζει τα κριτήρια για το ποιος είναι άνεργος και ποιος όχι…και ξαφνικά η ανεργία μειώνεται.

Διότι μπορεί να είναι γραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ πάνω από 1.100.000 άνεργοι αλλά η ΕΛΣΤΑΤ, σε δειγματοληπτική έρευνα σε 1.000- 1.500 άτομα,  τούς βγάζει 550.000 περίπου (θα μου πείτε οι επαΐοντες ότι έτσι γίνεται στην Ευρωζώνη αλλά εκεί οι στατιστικές υπηρεσίες την τελείωσαν την εθνική απογραφή του 2021… εδώ περιμένουμε ακόμη).  Με το νομοσχέδιο του ο νυν υπουργός Εργασίας φιλοδοξεί εξαφανίζοντας τον ΟΑΕΔ… να εξαφανίσει και την ανεργία.

Κινδυνεύει όμως να πέσει στον λάκκο που σκάβει. Διότι σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση της χώρας,  έχουν ανασταλεί από τις αρχές της δεκαετίας οι “ωριμάνσεις” των μισθών (αυξήσεις ανά τριετία ή πενταετία κ.λπ) .  Και θα επανέλθουν αν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.  Μια εξέλιξη που σημαίνει μεγάλη αύξηση της μισθολογικής δαπάνης στον ιδιωτικό αλλά και τον δημόσιο τομέα. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε μιλώντας  “Στο Κόκκινο”,  την περασμένη εβδομάδα,  ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Άρης Καζάκος.  Ας προσέξει λοιπόν να μην το παρακάνει με τη μείωση της ανεργίας ο κ Χατζηδάκης!

ΥΓ Η δέσμευση Χατζηδάκη για άμεση έκδοση των συντάξεων όσων έχουν καταθέσει την αίτηση συνταξιοδότησης πριν την 31η Μαρτίου 2022 θυμίζει τη δέσμευση Βρούτση για έκδοση σύνταξης με το πάτημα ενός κουμπιού.  Μυρίζει όμως και εκλογές. Ειδικά αν βγει και εφαρμοστική εγκύκλιος άμεσα.

https://ergatikokentrokalamata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου