oaednews

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οι διδακτορούχοι στα αζήτητα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ*
 avgi.gr
Υπάρχει σήμερα ένας τεράστιος αριθμός νέων οι οποίοι είναι κυριολεκτικά στα αζήτητα. Εννοώ τους κατόχους διδακτορικών τών, ας πούμε, τελευταίων πέντε ετών. Δεν το γράφω αυτό για να υποτιμήσω την τραγική κατάσταση των πτυχιούχων ή των νέων που για διάφορους λόγους έκαναν την επιλογή να μη συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο μετά το λύκειο ή όσων έχουν παρατήσει τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο επειδή δεν έβρισκαν εκεί αυτό που ήθελαν ή δεν άντεχαν οικονομικά. Θα ήθελα, όμως, να επικεντρωθώ σε όσους και όσες ολοκλήρωσαν το διδακτορικό τους, εδώ ή στο εξωτερικό, και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ για 35.000 παιδιά – Τα κριτήρια και οι αιτήσεις

Τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ θα έχουν φέτος 35.000 παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση «επιταγής διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις» για 15 ημέρες και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (www.oaed.gr).
Η επιλογή θα γίνει με μοριοδότηση και λαμβάνονται υπόψη τα εξής στοιχεία:
-Τα μόρια είναι 80 για όσους έχουν πραγματικό οικογενειακό εισόδημα έως 7.000 ευρώ και σταδιακά πέφτουν στα 10 μόρια για πραγματικό εισόδημα από 20.000 έως 22.000 ευρώ.
-Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων (από 15 μόρια για κάθε παιδί).

Nescafe: Μπορούμε Εδώ… ακόμα και αμισθί (;)

Πρόγραμμα δωρεάν κατάρτισης και εξειδικευσης αρχικού κόστους 50.000 ευρώ προσφέρει η Nescafe, δια μέσω του ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ, εκπαιδευτικού βραχίονα του ΣΕΒ.

Γράφει:  Μίνα Κωστοπούλου

ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ


ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Είδα την Παναγιά στον αγρό




«Ωραίες γυναίκες μες στο ασήμωμα της μέρας
ωραίες γυναίκες μέσα στον κάματο
και τα όνειρα δεμένα στον κεφαλόδεσμό τους
με το ελαφρό το λίκνισμα σταχυού»
(«Έξοδος», Κ. Θ. Φωτεινός)
1
    Αγέρινη την είδα, λεύτερη, τη γυναίκα στη γης, να ορμιέται στον αγρό και να τον γέμει, να δίνει σχήμα και ζωή στον τόπο, και να τον κάμει καρπερό. Τι κι αν ο άντρας την οδηγούσε, αυτή ήταν η συνείδηση του τόπου, το σκήμα της ζωής, που πλάταινε την ορασιά κι άνοιγε το πεδίο της γης.