oaednews

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Η Ισπανία ετοιμάζεται να εφαρμόσει πιλοτικά τετραήμερη απασχόληση

 

Η κυβέρνηση Σάντσεθ έκανε δεκτή την πρόταση του κόμματος Mas Pais, η οποία θα επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να εφαρμόσουν δοκιμαστικά ένα διαφορετικό μοντέλο εργασίας

Η Ισπανία πρόκειται σύντομα να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα εφαρμόσει πιλοτικά τετραήμερο μοντέλο απασχόλησης μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης Σάντσεθ με εταιρείες που τάσσονται υπέρ του νέου μοντέλου.

Νωρίτερα φέτος, το μικρό αριστερό κόμμα Más País ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση του για πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης απασχόλησης. Εκτενείς συνομιλίες μεταξύ του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε, ενώ η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

«Με την πρόταση μας για τετραήμερη απασχόληση 32 ωρών, θέτουμε επί τάπητος το πραγματικό ζήτημα της εποχή μας» δήλωσε ο Inigo Errejon του Más País στο Twitter.

Από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Γερμανία, η ιδέα για μια διαφορετικού είδους απασχόλησης έχει σταθερά κερδίσει έδαφος διεθνώς. Οι υποστηρικτές της πρότασης κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η πρόταση της τετραήμερης απασχόλησης έχει αποκτήσει νέα σημασία καθώς η πανδημία έφερε στο προσκήνιο θέματα όπως η ευεξία των εργαζόμενων, η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής και το burnout.«Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον μέσο Ευρωπαίο. Όμως η παραγωγικότητά μας παραμένει χαμηλότερη. Επιμένω πως το να εργάζεται κάποιος περισσότερο δε συνεπάγεται πως εργάζεται καλύτερα» δήλωσε ο κ. Errejon.

Αν και οι λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα αποφασισθούν από την ισπανική κυβέρνηση, το Más País έχει προτείνει ένα τριετές πρότζεκτ ύψους 50 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιτρέψει σε εταιρείες να δοκιμάσουν το νέο μοντέλο εργασίας με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.

«Υπολογίζουμε πως στην πρότασή μας μπορούν να συμμετάσχουν περίπου 200 εταιρείες και έως 6.000 εργαζόμενοι» δήλωσε ο Hector Tejero του Más País. O πολιτευτής του μικρού αριστερού κόμματος υποστηρίζει πως το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και το φθινόπωρο του 2021. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που δρομολογείται πολιτική πρωτοβουλία για τη μείωση των ωρών εργασίας μετά το 1998 όταν η Γαλλία ξεκίνησε τις διαδικασίες για την μείωση των εργατοωρών ανά εβδομάδα στις 35. «Η Ισπανία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα αναλάβει την υλοποίηση μιας δοκιμής τέτοιου μεγέθους.» τόνισε ο κ, Tejero.

Η πρόταση του Más País ωστόσο δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ένα από τα ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη χαρακτήρισε την πρόταση για τετραήμερη απασχόληση ως «τρέλα» καθώς η Ισπανία βγαίνει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον εμφύλιο. «Για να βγούμε από αυτή τη νέα κρίση χρειάζεται περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», δήλωσε ο Ricardo Mur σε επιχειρηματικό φόρουμ τον Δεκέμβριο της περσινής χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου