oaednews

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ενίσχυση ανέργων: Η Ευρώπη δίνει, αλλά η κυβέρνηση αδιαφορεί

Σε επτά χρόνια η Ελλάδα έχει καταθέσει στο αρμόδιο ευρωπαϊκό ταμείο μόλις μια αίτηση για ενίσχυση απολυμένων, όταν η Ισπανία έχει καταθέσει 18, η Ιταλία 12, και η Γερμανία 7, παρά το γεγονός πως σε τρία χρόνια η ανεργία έχει υπερτριπλασιαστεί.
Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση του επιτρόπου Λάζλο Αντορ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο οποίος και στο παρελθόν είχε αναδείξει το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ). Ειδικότερα το 2011 ο Νίκος Χουντής με ερώτησή του είχε αναδείξει πως μέχρι το 2010 η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει καμία αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ, την ώρα που άλλες χώρες είχαν ήδη λάβει εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις αντιδράσεις η ελληνική κυβέρνηση είχε καταθέσει μέσα στο ίδιο έτος την πρώτη της αίτηση για τους 642 απολυμένους του Γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ερώτησή του πως «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για στήριξη απολυμένων οικονομικών κλάδων και περιφερειών της ΕΕ από την χρηματοοικονομική κρίση», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα υπέβαλλε την πρώτη αίτηση για χρηματοδότηση μόλις το 2011» και ρωτώντας πόσες άλλες αιτήσεις έχει υποβάλλει μετά το 2011 και πόσα κονδύλια έχει διαθέσει το ΕΤΠ  το 2012 και 2013 και πόσοι απολυμένοι επωφελήθηκαν από αυτά.

Στην απάντησή του ο Λάζλο Αντορ τόνισε: «Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτηση για συγχρηματοδότηση του ΕΤΠ μόνο στη μία περίπτωση που αναφέρεται από το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου» δηλαδή στην περίπτωση των super market ALDI   το 2011.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο επίτροπος προκύπτει πως η Ισπανία έχει καταθέσει 18 αιτήσεις για ενίσχυση 13. 396 απολυμένων, η Ιταλία 12 για 12.759 απολυμένους, ακόμα και η Γερμανία έχει υποβάλλει 7 αιτήσεις για την ενίσχυση 11.349 απολυμένων.

Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102,411 απολυμένων, από αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ,η  Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η  Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η  Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε 2,9 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν 35 τομείς δραστηριότητας, πολλοί από τους οποίους, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στην  Ελλάδα, όπως χονδρικό εμπόριο,  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευαστικός τομέας,  οδικές μεταφορές, ναυπήγηση πλοίων, ξυλουργικά προϊόντα, ακόμα και λιανικό εμπόριο.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου