oaednews

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ...

Αγωγή κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με σκοπό το άνοιγμα των δυο πανεπιστημίων καταθέτει ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr.

 Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκεπτικό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος καταθέτει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου Αθηνών κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους, ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των δυο ιδρυμάτων.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφό του προς τις διοικήσεις των δυο πανεπιστημίων και τους πρυτάνεις Θ. Πελεγρίνη και Σ. Σιμόπουλο να εκπληρώσουν το καθήκον τους, ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος για να ανοίξουν τα ιδρύματα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, από τη στιγμή που οι Πρυτάνεις δεν ανταποκριθήκαν η κατάθεση αγωγής εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ήταν μονόδρομος, προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στην κρίση που πλήττει εδώ και δυο μήνες τα δυο πανεπιστήμια.

Σε αργία οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν
Στο μεταξύ, άρχισε η επίδοση των παραπεμπτηρίων εγγράφων προς τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων που δεν απογράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.

Οι 276 διοικητικοί υπάλληλοι που αρνήθηκαν να απογραφούν, για να αξιολογηθούν μαζί με τους 1.692 συναδέλφους τους που απογράφησαν, αντιμετωπίζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της σοβαρής απείθειας και της μη απογραφής. 

Εισαγγελική έρευνα για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος
Την ίδια στιγμή αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας θα αποτελέσει ανακοίνωση του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με την οποία στρέφεται κατά του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη στον οποίο καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση του πανεπιστημίου, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω απεργίας του διοικητικών υπαλλήλων.

Με εντολή της Εισαγγελίας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, θα συσχετιστεί με την ήδη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο αν προκύπτει -εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου- διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους των υπευθύνων για τη λειτουργία του. Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει μετά από αναφορά στον Άρειο Πάγο του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου.

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ τονίζει ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύει να βγει πολλαπλώς ζημιωμένο, καθώς κινδυνεύουν η ερευνητική και εκπαιδευτική λειτουργία του, το κύρος του διεθνώς, λόγω και αθέτησης συμβατικών υποχρεώσεων του, πληρωμών κλπ, αλλά και τα συμφέροντα των φοιτητών. Επιρρίπτει δε την ευθύνη για αυτή την κρίση στον πρύτανη, μεταξύ άλλων γιατί «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», ότι «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές» κ.ά.

Το Συμβούλιο με την ανακοίνωσή του καλεί το υπουργείο Παιδείας να «προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ελεγχθεί κατά πόσον ο πρύτανης ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του».

Την έρευνα για την υπόθεση, υπό την εποπτεία εισαγγελέα, ανέλαβε να διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια, με εντολή να ολοκληρωθεί ταχύτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου