oaednews

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Στη θεωρία άριστα, στην πράξη ελλείμματα



 Οι Ελληνες υπουργοί Οικονομικών της Μεταπολίτευσης μπορεί να υπερτερούν σε κατάρτιση, αλλά υστερούν σε επιτυχίες

Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς οι μισοί από αυτούς είχαν πτυχίο ή ακόμη και διδακτορικό στα οικονομικά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των βιογραφικών πολιτικών, υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από 40 χώρες (27 χώρες–μέλη Ε.Ε. και 13 χώρες-μέλη ΟΟΣΑ) που έκαναν οι καθηγητές Mark Hallerberg, Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής Οικονομίας του Hertie School of Governance και Joachim Wehner, Δημόσιας Διοίκησης του London School of Economics.



Οι δύο καθηγητές επανέρχονται σε ένα ζήτημα με το οποίο έχουν ασχοληθεί συστηματικά στο παρελθόν: την επιστημονική κατάρτιση των πολιτικών προσώπων, σε σχέση με τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν. Οπως αναφέρουν, οι διορισμοί των Παπαδήμου και Μόντι, στην Ελλάδα και στην Ιταλία αντίστοιχα, το 2011, είναι παραδείγματα αλλαγής ηγεσίας που είχε στόχο να φέρει πιο ικανούς ανθρώπους στην κυβέρνηση.



Οι δύο καθηγητές ασχολήθηκαν και πάλι με το θέμα μετά το «καρφί» του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ο δεύτερος υποστήριξε ότι η Κύπρος δεν διαθέτει συστημική βαρύτητα και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της δεν θα αποτελούσε κίνδυνο για το μέλλον της ευρωζώνης. «Τέτοιου είδους επιχειρήματα ακούει κανείς συνήθως από δικηγόρους. Το ερώτημα για τη συστημική βαρύτητα της Κύπρου δεν μπορεί να απαντηθεί από κάποιο δικηγόρο. Είναι θέμα που αφορά οικονομολόγους. Ο κ. Σόιμπλε διαθέτει πτυχίο Νομικής» δήλωσε ο Ντράγκι.



Α. Σπηλιώτη
04/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου