oaednews

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Άφησε την πόλη για το χωριό

Στα 34 χρόνια του πήρε τη μεγάλη απόφαση να παρατήσει δουλειά και σπίτι στην πόλη και να γυρίσει στο χωριό, για να καλλιεργήσει τις μηλιές και τις αχλαδιές του πατέρα του. Ο Γιώργος Βεργετάκης είναι ένας από τους πολλούς νέους του Κρουσώνα, που έκαναν πράξη την επιστροφή στη φύση, αφήνοντας πίσω τους την ανεργία του Ηρακλείου ή τους χαμηλούς μισθούς που δεν τους έδιναν τη δυνατότητα να ζήσουν και να παλέψουν για να φτιάξουν κι εκείνοι κάποτε τη δική τους οικογένεια!

Η "Ν. Κρήτη" συνάντησε τον Γιώργο Βεργετάκη προχθές στο Λιβάδι του Κρουσώνα, όπου παρακολουθούσε και αυτός, μαζί με πολλούς άλλους αγρότες, το σεμινάριο κλαδέματος των δέντρων από το γεωπόνο του Δήμου Μαλεβιζίου Γιώργο Ιγνατιάδη. «Στην πόλη ασχολούμουν με τουριστικές επιχειρήσεις. Το χειμώνα δεν έχω καθόλου δουλειά. Και έπρεπε να πάρω μια απόφαση. Να κάνω κάτι, να ασχοληθώ με την περιουσία μου. Και θέλω να δώσω ένα μήνυμα προς όλους να κάνουν το ίδιο. Πραγματικά αξίζει», λέει στην εφημερίδα μας.

«Στο Ηράκλειο δεν έβγαινε μεροκάματο. Δύσκολα. Ίσα-ίσα έβγαιναν τα έξοδα του μήνα. Και έτσι αποφάσισα να γυρίσω στο χωριό».

«Ήμουν άσχετος»
Και μη φανταστείτε ότι ο Γιώργος είχε γνώσεις γύρω από την καλλιέργεια της γης, όταν μάζεψε τα πράγματά του και εγκατέλειψε την πόλη. «Ήμουν άσχετος γύρω από τις αγροτικές δραστηριότητες. Έχουμε όμως στην οικογένειά μας μεγάλη περιουσία σε μηλιές, αχλαδιές και ελιές. Και είπα με τον αδελφό μου να κάτσουμε και να ασχοληθούμε όσο περισσότερο μπορούμε γιατί πραγματικά αξίζει να το κάνουμε. Και μπορώ να σας πω ότι ένα μεροκάματο βγαίνει. Επιβιώνουμε καλύτερα απ' ό,τι στην πόλη και δεν πάει και χαμένη η περιουσία που διαθέτει η οικογένειά μας»...

Ο Γιώργος Βεργετάκης μας είπε επίσης ότι δεν ήταν ο μόνος που γύρισε στο χωριό. «Βλέπω ότι μεγάλος μέρος της νεολαίας έχει επιστρέψει στον Κρουσώνα. Είναι πολλοί που έκαναν το ίδιο. Καλό είναι αυτό»... Στο ερώτημά μας αν βρήκε βοήθεια από κάποια υπηρεσία, ο Γιώργος Βεργετάκης απαντά: «Βοήθεια έχω δεχτεί προς το παρόν μόνο από τον πατέρα μου και από παλιότερους αγρότες. Κάποιες συμβουλές έχω πάρει μόνο από την αρμόδια υπηρεσία της Αθήνας, επειδή τα μήλα μου είναι βιολογικά. Και κάθε χρόνο πιστεύω ότι θα βελτιώνομαι».

Καταλήγοντας μάς είπε ότι σίγουρα για έναν νέο που δεν έχει περιουσία στο χωριό του ο δρόμος της επιστροφής θα είναι πολύ δυσκολότερος. Αλλά είναι καλύτερα να πάρει το δύσκολο δρόμο της επιστροφής από το να μείνει στην πόλη να πεινάει.


«Ελπιδοφόρο παράδειγμα»
Σχολιάζοντας το παράδειγμα του νεαρού αγρότη, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαλεβιζίου Θέμης Κληρονόμος μάς είπε: «Πραγματικά χαίρομαι που οι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στη γη. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο να βλέπω αυτούς τους νέους ανθρώπους που ευελπιστούν όχι ότι θα εξασφαλίσουν μια πολύ καλή ζωή, αλλά τουλάχιστον θα βγάλουν τα προς το ζην. Ως δημοτική Αρχή επιδιώκουμε τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και για το λόγο αυτό βρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο Λιβάδι του Κρουσώνα».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τονίζει ότι με τη νέα ΚΑΠ ο πρωτογενής τομέας κινείται προς την κατεύθυνση αφενός της μείωσης των ενισχύσεων και αφετέρου της στήριξης της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων, με γνώμονα φιλοπεριβαλλοντικό. «Κινούμενοι λοιπόν στα νέα δεδομένα και εκείνα της οικονομικής συγκυρίας, ο Δήμος προσπαθεί να ισχυροποιήσει την αγροτική του ανάπτυξη, βοηθώντας σε διάφορους τομείς τον αγροτικό του κόσμο. Θέλουμε το κάθε χωριό μας να αποτελεί προορισμό και όχι ένα απλό πέρασμα μέσα στο δήμο. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον αγροτικό κόσμο στον τόπο του και να καθοδηγήσουμε αγρότες που επανέρχονται, δεδομένου ότι για κάθε ένα εργαζόμενο στον πρωτογενή τομέα εξασφαλίζονται τρεις έως τέσσερις θέσεις εργασίας (ανάλογα και με το βαθμό μεταποίησης του προϊόντος). Στα πλαίσια αυτά, θα θέλαμε να ενισχυθεί η συλλογικότητα μεταξύ των αγροτών με τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και να προωθηθούν οι βιολογικές καλλιέργειες».

Σήμα κινδύνουν για τις ντόπιες ποικιλίες
«Στο τέλος δε θα υπάρχει μια τράπεζα σπόρων. Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση», λέει από την πλευρά της μιλώντας στην εφημερίδα μας η γεωπόνος του Δήμου Μαλεβιζίου κ. Ειρήνη Σφακιανάκη.

«Θα πρέπει να προσπαθούμε να προστατεύουμε τις ντόπιες ποικιλίες, είτε πρόκειται για δέντρα είτε για οπωροκηπευτικά. Διότι τα ντόπια μπορούν και προσαρμόζονται καλύτερα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης».

Η κ. Σφακιανάκη μάς είπε επίσης ότι οι ντόπιες ποικιλίες μήλων και αχλαδιών που καλλιεργούνται σήμερα στο Λιβάδι του Κρουσώνα αποτελούν πραγματικό θησαυρό για την Κρήτη και πρέπει να γίνουν σοβαρές ερευνητικές προσπάθειες για τη διάσωση και την επέκτασή τους.
Καταλήγοντας και η ίδια έδωσε μεγάλη έμφαση στην επιστροφή πολλών νέων στα χωριά τους, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, για να έχουν μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στα κυκλώματα της αγοράς.


Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου