oaednews

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνια στα Υπουργεία, Παρατηρητήριο στους Δήμους

Η κυβέρνηση ενέκρινε τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου βάσει των οποίων επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους ενώ τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις καταβάλονται σε ειδικό λογαριασμό.

Αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται απο αυτά, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ανακλοινώθηκε πριν από λίγο.
Προβλέπονται κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανα τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ( και Ιδιωτικού ) Δικαίου της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ καθώς και η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους του προϋπολογισμού τους.
Μάλιστα στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης.
Αυτό μεταξύ άλλων θα συνεπάγεται, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις.
Σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με σκοπό τη μείωση του χρέους.
Όταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων επί δύο συναπτά έτη και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης, τότε προβλέπεται η τοποθέτηση ενός επόπτη.
Επίσης, από το 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην των επενδύσεων.
Μια δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει εγκριθεί, και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, περιλαμβάνει επιπλέον μεταρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και για τους εργαζομένους στη Βουλή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου