oaednews

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

«Aνοίγουν» 45.000 θέσεις για πρακτική άσκηση νέων

Πεντάμηνες συμβάσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας θα μπορούν να υπογράφουν από το νέο έτος οι επιχειρήσεις με άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών. Το «άνοιγμα» επιδοτούμενων θέσεων πρακτικής άσκησης στις επιχειρήσεις για συνολικά 45.000 νέους (20.000 πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και 25.000 απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) περιλαμβάνεται στη νέα γενιά των προγραμμάτων, συνολικά 5, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή από την 1/1/2013 το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, ανεργία που πλήττει και τους νέους.

Το πλαίσιο των νέων προγραμμάτων -τα οποία παρουσιάζει η «Η»- θα θέσει άμεσα σε διαβούλευση ο υπουργός Ι. Βρούτσης τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους (την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ) όσο και με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Τα νέα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα στηρίξουν συνολικά 62.000 - 63.000 άνεργους.
ΕΠΙΤΑΓΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ 45.000 ΝΕΟΥΣ
Το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου, δίνει «επιταγή» εισόδου στην αγορά εργασίας σε 45.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών προβλέποντας:
  • Κατάρτιση έως 100 ώρες σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες και τοποθέτηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ως «πρακτικά ασκούμενων» για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας διάρκειας 5 μηνών, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring, καθ' όλη τη διάρκεια. Οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ, οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και 460 ευρώ (οι πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ) τον μήνα για πλήρη απασχόληση με ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλιση κινδύνου. Επιχορήγηση 100 ευρώ θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση διατηρήσει τη θέση για ένα χρονικό διάστημα μετά το 5μηνο.
Η παρέμβαση γίνεται στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία πλήττει έντονα και σχεδόν το ίδιο τους νέους με τριτοβάθμια εκπαίδευση (34%) με τους νέους κατώτερων βαθμίδων εκπαίδευσης (31,3% δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 37% πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και την αδυναμία σύνδεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου